A1 Capital: ABD’de üretici fiyatları Aralık ayında beklenenden daha az arttı
EKONOMİİstanbul, 15 Ocak (Hibya) - A1 Capital’in değerlendirmelerine göre mal maliyetlerindeki artış, istikrarlı hizmet fiyatlarıyla kısmen telafi edildi.
A1 Capital, bu durumun enflasyonun son aylarda duraklamasının ardından düşüş eğiliminde kalmaya devam ettiğini gösterdiğini belirtti. Değerlendirmeler şöyle:
"ABD'de üretici fiyatları Aralık ayında beklenenden daha az arttı. Mal maliyetlerindeki artış, istikrarlı hizmet fiyatlarıyla kısmen telafi edildi. Bu durum, enflasyonun son aylarda duraklamasının ardından düşüş eğiliminde kalmaya devam ettiğini gösteriyor. Çalışma Bakanlığı Çalışma İstatistikleri Bürosu, üretici fiyat endeksinin Kasım ayındaki revize edilmemiş %0,4'lük artışın ardından geçen ay %0,2 arttığını açıkladı bu %0,3 artacağını tahminin altındaydı.
Aralık ayına kadar olan 12 aylık dönemde ÜFE, Kasım ayında %3,0 arttıktan sonra Şubat 2023'ten bu yana en hızlı artışını kaydederek %3,3 arttı. Yıllık orandaki artış, özellikle hesaplamadan çıkarılan enerji ürünleri için geçen yılki daha düşük fiyatları yansıttı. Enflasyon, 2023'te %1,1 yükseldikten sonra 2024'te %3,3 arttı. Dolayısıyla dünkü ÜFE rakamları, bugün açıklanacak olan TÜFE rakamları hakkında hiçbir rahatlatıcı etki yaratmamalı.
Yatırımcılar, Fed'in faiz oranlarındaki temkinli duruşunu destekleyip desteklemediğini görmek için ekonomik verileri yakından izliyor ve tüketici fiyatları (TÜFE) raporunun açıklanmasını bekleniyor. Yatırımcılar artık Eylül ayında gerçekleşecek ilk faiz indirimini fiyatlıyor, ancak bu, Fed'in Aralık ayında öngördüğü 50 baz puanın altında kalacak.
ABD'nin ölçülü bir yaklaşım sergileyebileceğine dair yeni bir medya raporunun ardından piyasaların odağı ABD tarifelerinin kademeli olarak artırılabileceği ihtimaline geri döndü. Trump'ın Hazine Bakanlığı adayı Scott Bessent'in ABD açıklarını kontrol altında tutması ve gümrük vergilerini bir müzakere aracı olarak kullanarak ABD ekonomik politikasının beklenen enflasyonist etkisini hafifletmesi bekleniyor.
Ekonomik veriler hikayenin yalnızca bir bölümünü anlatıyor, Trump'ın politikalarının ise hikayenin daha büyük bir bölümünü oluşturuyor. Yüksek kamu harcamaları ve ABD'den İngiltere ve Fransa'ya kadar büyük ekonomilerde harcamalarını finanse etmek için tahvil piyasalarından yararlanma ihtiyacının artması, bazı politika yapıcıların ve yatırımcıların endişe listesinde üst sıralara yerleşti.
Bu yıl küresel devlet tahvili piyasalarında satış dalgasıyla başladı ve özellikle İngiltere hedef tahtasına oturdu. Fransa'nın siyasi istikrarsızlık nedeniyle kemer sıkma önlemlerini yürürlüğe koyamaması da finans piyasalarındaki konumuna zarar verdi. Ve yükselen ABD Hazine tahvili getirileri, yatırımcılar arasında yeni bir ABD yönetiminin yüksek bütçe açığını azaltacağına dair bir miktar şüphe olduğunu gösteriyor. Büyük ekonomilerde enflasyon düşüşte olsa da borçlar artıyor.
ABD bütçe açığı 2024 mali yılında 1,833 trilyon dolara çıktı ve bu da ekonomik çıktının %6,4'üne denk geliyor ve COVID-19 salgını dışındaki en yüksek seviye. İngiltere'nin hükümet borcu yakın tarihte ilk kez ekonomik çıktının %100'üne ulaştı. Almanya, %100'ün altında bir borç oranına sahip kalan tek G7 ekonomisi.
İngiltere tahvil yatırımcıları, ulusal maliyenin zaten baskı altında olduğu bir zamanda vergileri azaltma ve borçlanmayı artırma planlarından korktuğu için, borçlanma maliyetleri 2022'de bir hafta içinde bir yüzde puanı arttı. Bu, bir politika U dönüşüne ve dönemin Başbakanı Liz Truss'ın istifasına neden oldu. Pazartesi günü, küresel borç endişelerinin odak noktası olmaya devam etmesiyle İngiltere'nin uzun vadeli devlet tahvili getirileri son on yılların en yüksek seviyelerine ulaştı.
Geçtiğimiz yıl, tahvil yatırımcılarının Fransa'ya borç vermek için daha güvenli Alman tahvillerine kıyasla talep ettiği prim, siyasi karışıklıkların bütçe açığını azaltma çabalarını sekteye uğratmasıyla 2012'den bu yana en yüksek seviyeye ulaştı. Gelişmekte olan piyasalar da baskıyla karşı karşıya. Brezilya'nın borçlanma maliyetleri Aralık ayında sıçradı, reel ise piyasaların hükümet harcama planlarını ve geniş bütçe açığını teste tabi tutmasıyla dolara karşı yeni rekor düşük seviyelere geriledi.
Bu sabaha baktığımızda, ABD hisse senedi vadeli işlemleri Asya'da hafif bir yükseliş gösterdi; S&P 500 vadeli işlemleri %0,1, Nasdaq 100 vadeli işlemleri ise %0,2 arttı. Japonya'nın Nikkei önceki kazanımlarından vazgeçerek %0,1 geriledi ve kayıp serisini beş güne uzattı. MSCI'nin Japonya dışındaki Asya-Pasifik hisselerinin en geniş endeksi (.MIAPJ0000PUS), yeni sekme açar%0,1 oranında rahatladı.
10 yıllık Hazine getirileri başlangıçta PPI verileriyle düşse de, geri sıçradı ve günü %4,809'luk zirveden sadece bir tık aşağıda tamamladı. Bugün açıklanacak CPI verilerine çok şey bağlı. Tahminler çekirdek ölçümde küçük bir %0,2'lik artışa odaklanıyor ve riskler yukarı yönlü. %0,3 veya daha fazla güçlü bir okuma, hisse senetlerinde ve tahvillerde başka bir satış dalgasını tetikleyebilir."
Hibya Haber Ajansıİlginizi Çekebilir