Aliağa Belediyesi’nden 2 önemli eser
LEZZET KÖŞESİİzmir’in Aliağa Belediyesi’nin “Oku, Okut” projesi kapsamında kitapseverlere her ay ücretsiz olarak armağan ettiği kültür yayınlarının dağıtımı yoğun ilgiyle sürüyor. Aliağalılar sokağa çıkma kısıtlamasının olduğu günlerde vakitlerini kitap okuyarak geçiriyor.
İZMİR (İGFA) - Kampanya kapsamında nisan ayı kitabı olarak belirlenen İzmir'in Aliağa Kent Kitaplığı’nın 2. yayını ‘Güzelhisar-Aliağa Çevresi İle Birlikte’ ve Kent Kitaplığı Serisinin 7. Yayını olan ‘Tapu Tahrir Defterlerine göre 16. Yüzyılda Güzelhisar’ okurlarla buluşmaya devam ediyor.
Aliağa Belediyesi’nin katkılarıyla araştırmacı yazar Cevat Yıldırım tarafından hazırlanan ve Aliağa Kent Kitaplığı dizisinin ikinci eseri olan ‘Aliağa Çevresi ile Birlikte, Güzelhisar’ın düzeltilmiş üçüncü baskısı 2018 yılının şubat ayında tarihseverlerle buluştu. 432 sayfalık dev eserde 1320’den 1864 yılına kadar Saruhanoğullarına ve Osmanlı Devletine 500 yıldan fazla kazalık yapmış Güzelhisar’ın 20.Yüzyıl sonunda hızla gelişimini, yörenin coğrafyasını, tarih öncesinden Osmanlıya ve Cumhuriyete kadar olan zaman dilimi içinde kurulan devletleri, kentleri, bunların toplumsal yaşamları ve ekonomisini, yöre folklorunu, kısacası tüm yaşamını kesitler halinde dile getirmeye çalışıyor
TARİHSEVERLERİN BAŞUCU KİTABI
‘Tapu Tahrir Defterlerine Göre 16. Yüzyılda Güzelhisar’ kitabı tarihseverlerin başucu, akademi dünyasının ise kaynak kitabı olarak dikkat çeken eserler arasında yer alıyor. 215 sayfalık kitap Ege Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Tarih Bölümü Yakınçağ Tarihi Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Hilal Ortaç tarafından kaleme alındı. Başbakanlık Osmanlı Arşivi ile Tapu ve Kadastro Genel Müdürlüğü Arşivlerinden yararlanılarak hazırlanan kitapta Güzelhisar’ın, dolayısıyla da Aliağa’nın, 16.yüzyıldaki ekonomik ve sosyal yaşamı tapu tahrir defterleri ile ortaya konuldu.
Nisan ayının kitapları Aliağa Belediyesi Merkez Hizmet Binası zemin katında faaliyet gösteren Basın Yayın ve Halkla İlişkiler Müdürlüğü’nden ücretsiz olarak temin edilebiliyor. Okuyucular Aliağa ve yakın çevresinin tarihine ışık tutan eserleri isterlerse Aliağa Belediyesi kurumsal web sayfasındaki https://www.aliaga.bel.tr/aliaga-kent-kitapligi linki üzerinden online olarak okuyabildikleri gibi sesli kitap uygulaması sayesinde dinleyebiliyor, isterlerse bilgisayar ve mobil cihazlarına indirebiliyor.
İlginizi Çekebilir