Bursa’da sağlık örgütleri seslerine ses arıyor!
GÜNDEMBursa’da faaliyet gösteren sağlık örgütleri COVID-19 salgını dolayısıyla hayatlarını kaybeden sağlık çalışanlarını andı. Ortak açıklama yapan sağlık emek ve meslek örgütleri, salgını yöneten otoritelere seslendi.
Bursa Tabip Odası öncülüğünde, Bursa Diş Hekimleri Odası, Bursa Veteriner Hekimler Odası, Sağlık ve Sosyal Hizmet Emekçileri Sendikası, Devrimci Sağlık İşçileri Sendikası, Tüm Radyoloji Teknisyenleri ve Teknikerleri Derneği ve Sosyal Hizmet Uzmanları Derneği ortak açıklama yaptı.
Bursa Tabip Odası Başkanı Doç. Dr. Alpaslan Türkkan yaptığı açıklamada, 30 Aralık 2020 itibarıyla 310 sağlık çalışanını hayatını kaybettiğini belirterek, salgının yönetilemediğini öne sürdü. Türkiye'de ilk vakanın görüldüğü tarihten çok önce sağlık emek ve meslek örgütleri olarak halkın sağlığı için sağlık çalışanlarının sağlığı için salgını yöneten otoritelere uyarılarda bulunduklarını belirten Doç. Dr. Alpaslan Türkkan, uyarıların ve önerilerin dikkate alınmadığını söyledi. "Göze alınamayan doğru kararlar yüzünden binlerce insanımızı, yüzlerce sağlık çalışanımızı kaybettik ve kaybetmeye de devam ediyoruz" diyen Doç. Dr. Türkkan, "Salgın konusunda doğruları söyleyen kim varsa terörist ilan edilerek, itibarsızlaştırma operasyonuna maruz bırakıldığını gözlemledik. Geldiğimiz noktada maalesef haklı çıkmanın üzüntüsünü yaşıyoruz. Kişisel Koruyucu Malzemelerin herkes için ücretsiz ve adil olarak karşılanması ve devlet kurumları tarafından dağıtılması gerektiğini söylediğimiz halde ne yurttaşlarımız ne de sağlık çalışanları maskeye ulaşabildi. Sonuçta yurttaşlarımız ve sağlık çalışanları kişisel koruyucu malzemeleri çok daha yüksek fiyatlarla piyasadan temin etmek zorunda kaldılar. Yaşanan kaos bizi maalesef haklı çıkardı" diye konuştu.
"SAĞLIK ÇALIŞANLARI BİLE GRİP AŞISINA ULAŞAMADI"
Sağlık emek örgütleri olarak aylar öncesinden grip aşısı konusunda da uyarılarda bulunarak gerekli çalışmaların ivedilikle yapılmasını önerdiklerini kaydeden Doç. Dr. Türkkan, sağlık çalışanlarının bir kısmı bile grip aşısına ulaşamadığına dikkati çekti. COVID-19 hastalığının sağlık çalışanları için bir meslek hastalığı sayılması için defalarca istekte bulunarak konuyu TBMM'ne taşıdıklarını anlatan ortak açıklamada şu görüşlere yer verildi:
"Maalesef bu kadar önemli bir konuda bile yeterli çabanın gösterilmediğine, tüm sağlık çalışanlarının direnme gücüne darbe vuracak bir şekilde yasa teklifinin komisyonda bekletildiğine şahit olduk. Bir an önce çıkarılması gereken bu yasayı görmezden gelerek, aklımızla alay edercesine, bir sayfalık yazıyla kamuoyunun ve bizlerin yanıltılmaya çalışıldığını izledik. 2020 yılını geride bıraktığımız bu günlerde merkezi otoriteye ve tüm kamuoyuna bir kez daha sesleniyoruz. Pandemi gibi insanlığı tehdit eden korkunç felaketlerle, ekonomik çıkarları ve siyasi kaygıları önceleyerek değil, yurttaşların ve en başta sağlık çalışanlarının hayatta kalmasını sağlayarak mücadele edilebilir. Tükenmememiz için, ölmememiz için yeni yılda otoritenin pandemi politikasında zihniyet değişikliğinin kaçınılmaz olduğunu ısrarla vurguluyoruz. Sağlık emek, meslek örgütleri ve tüm sağlık çalışanları adına, "Artık Yeter Daha Fazla Eksilmek İstemiyoruz" diyoruz. Bizler yaşamak, yaşatmak istiyoruz!"
İlginizi Çekebilir