Diyabetten korunmada altın kurallar
YAŞAMDiyetisyen Mevhibe Erkek konu hakkında bilgiler verdi.
Diyetisyen Mevhibe Erkek konu hakkında bilgiler verdi.
Diyabet, yaşam kalitesini ve sağlıklı yaşamı etkileyen bir hastalıktır. Diyabetin görülme sıklığını, sağlıksız beslenme ve hareketsiz yaşam tarzının artırdığı bilinmektedir. Uluslararası Diyabet Federasyonu’na göre,11 yetişkinden biri diyabetli ayrıca bazı çalışmalara göre 2035 yılında dünyada 600 milyona yakın diyabet hastası olacağını öngörülüyor. Dolayısıyla bu yüksek orandan korunmak için beslenmemize de dikkat etmemiz gerekiyor.
Peki diyabet nedir?
Glukoz, beyin ve diğer organlar için bir enerji kaynağıdır. Hücreler glukozu kullanabilmek için insülin hormonuna ihtiyaç duyar.
Dolayısıyla vücutta yeterli miktarda insülin bulunmazsa, glukozun enerji olarak kullanılamaz. Çünkü kandaki glukozu hücrelere taşınmasında insülin görev alır. İnsülin olmadığında kanda glukoz birikir. İşte bu olayın gerçekleşmesi, diyabet diğer bir deyişle kandaki şekerin yüksek olmasıdır. Diyabet hastalığı tedavi edilmediği veya tedaviye uyulmadığı takdirde böbrek, göz gibi organlarda harabiyete neden olmaktadır. Bu nedenle diyabet hastalarının ilaç ve beslenme tedavisine dikkat etmesi gerekmektedir. Diyabet, kesin tedavisi olmasa da aslında erken teşhis, doğru tedavi ve düzenli beslenmeyle yönetilebilir, ilerlemesi engellenebilir ve semptomları azaltılabilir.
Diyabetten korunmada en önemli madde ise yaşam değişikliğidir. Beslenmemizi düzenlemek sağlıklı bir yaşama adım atmak için ilk adımdır.
Diyabetten korunmada sağlıklı beslenme önerileri;
İdeal BKİ aralığında olun. BKİ değeriniz yani boyunuzun kilonuza oranı Dünya Sağlık Örgütünün bir sınıflandırması. Bu sınıflandırmada ideal aralıkta olmalısınız. Dolayısıyla fazla kilolar mutlaka verilmelidir. Fazla kilo şeker hastalığına neden olmaktadır. Özellikle göbek çevresindeki yağlanma diyabet ve ayrıca kalphastalıklarının bir habercisi olabilir. Kan şekerini düşüren hormon insülindir. Obez bireylerde pankreasta üretilen insülin hormonunun etkisi azalır ve direnç oluşur. Direnci ortadan kaldırmaya çalışan pankreas, zamanla yorulur ve insülin üretiminde bozukluklar olmasına neden olabilir. Vücut ağırlığında artış oluştukça diyabet olma riski de artar. Bu nedenle obez bireylerde vücut ağırlığının kontrolü sağlanmalı. Böylece diyabet ve diğerkronik hastalıklara karşı da önlem alınmış olunur.
Günde en az 5 (beş) porsiyon sebze ve meyve tüketilmelidir.
Yemeklerde yağ miktarı azaltılmalıdır.
Posalı gıdaları yani sebze ve meyve tüketimini artırmalıdır. Posa da diyabetten korunmada önemli bir rol oynamaktadır. Karbonhidrat emilimini yavaşlatarak kan şekerinin hızla yükselmesini engeller. Günlük alınan posa miktarı 20-30 gram olmalı.
Şeker gibi basit karbonhidratlar günlük enerjinin yüzde 10unu aşmamalı, basit karbonhidratlar yerine kuru baklagiller, tam tahıl ürünleri tercih edilmelidir. Ayrıca düşük glisemik indeksli (kan şekerini yavaş yükselten) gıdalar yenmeli, yüksek glisemik indeksli gıdalar yenmemeli veya az yenmelidir. Düşük glisemik indeksli gıdalara örnek verecek olursak; tam buğday ürünler, tam tahıllar, sebze,kurubaklagil
Her gün 30 dakika egzersiz veya yürüyüş yapılmalıdır.
Vücudu hastalıklardan koruyan ve antioksidan olarak adlandırılan C vitamini, A vitamini, selenyum ve E vitamini içeren gıdaları beslenmenize ekleyin. Antioksidanlar şeker hastalığı gelişimini engellemektedir.
Hibya Haber Ajansı
İlginizi Çekebilir