Dünyanın en iyi 50 restoranı ve sosyal medya kullanımı
LEZZET KÖŞESİDünyanın en iyi 50 restoranı sıralamasına giren işletmelerin İnstagram profillerinin incelenerek sosyal medya kullanımlarının incelendiği araştırma, turizm sektörü için önemli verileri ortaya koydu.
SÜMEYYE YALÇIN-15.09.2021-HİBYA- Dünyanın en iyi 50 restoranı sıralamasına giren işletmelerin İnstagram profillerinin incelenerek sosyal medya kullanımlarının incelendiği araştırma, turizm sektörü için önemli verileri ortaya koydu.
Sakarya Uygulamalı Bilimler Üniversitesi Turizm Fakültesi Gastronomi ve Mutfak Sanatları Bölüm Başkanı Doç. Dr. Şevki Ulema ile Beykent Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler
Fakültesi Araştırma Görevlisi Nazlı Kardeş Çolakoğlu tarafından yapılan En iyiler sosyal medyayı nasıl kullanıyor: Instagram örneği adlı çalışmada, söz konusu restoranların instagram profilleri değerlendirilmeye alındı.
Doç. Dr. Şevki Ulema, HİBYAya yaptığı açıklamada, günümüzün önemli bir iletişim aracı olan sosyal medyanın diğer tüm sektörlerde olduğu gibi, turizm sektöründe de yoğun olarak kullanıldığını, yiyecek-içecek işletmelerinin sosyal medyaya kayıtsız kalamayacağına işaret etti.
Sosyal medyanın bütün sektör dalları için artık vazgeçilmez bir platform haline geldiğini, her geçen gün gelişen teknoloji ve değişen dünyanın insanların alışkanlıklarını ve zevklerini de değişime uğrattığını, bu değişimlerin yemek yeme alışkanlıklarını da etkilediğini belirten Ulema, Zira koşuşturmayla geçen sıradan bir gün içerisinde bile bir tık uzakta olan kafe ve restoranlar ile kısa sürede iletişime geçmek, lokasyon bilgisi almak ve restoranın lezzet kalitesini öğrenmek sosyal medya platformları üzerinden artık mümkün hale geldi. dedi.
Genç tüketiciler için sosyal medya bilgi kaynağı
Doç. Dr. Ulema, yiyecek-içecek işletmelerinin sosyal medyayı daha çok müşterilere bilgi vermek amaçlı kullandığını bildirdi.
İşletmelerin müşterilere ve genel olarak tüketicilere ürünler, kampanyalar, indirimler, etkinlikler, yenilikler, görsel unsurlar, konum, ulaşım, iletişim bilgileri gibi konularda bilgi vermek amacıyla sosyal medyayı kullandığını aktaran Ulema, Ayrıca işletme hakkında kurumsal bilgiler de sosyal medya aracılığıyla tüketicilere ulaştırılmaktadır. Çünkü günümüz tüketicisi işletmeler hakkında bilgi alma aracı olarak öncelikle sosyal medyayı kullanmaya eğilimlidir. Özellikle genç tüketiciler sosyal medyayı öncelikli bilgi kaynağı olarak görmektedir. dedi.
Ulema, sosyal medyada görünürlük arttıkça işletme markasının bilinirliğinin de yükseldiğini, bu durumun ise müşteri sayısı ile iş hacminde artış yarattığını ifade etti.
İşletmelerin yeni müşteri bulma, mevcut müşterilerle olumlu iletişimi sürdürme, markalama, işletme hakkında bilgi sunma, mevcut ve yeni ürünleri tanıtma, işletme çalışanları ve hizmet kalitesi hakkında bilgi verme gibi hedeflerle sosyal medyayı kullandığını vurgulayan Ulema, şöyle konuştu:
İşletmelerin en çok beğeni ve yorum alan paylaşımları yiyecek içecek, çalışanlar ve doğal ürün paylaşımları. İşletmeler sosyal medyada hedef tüketici kitlesi, işletme imajı ve yeni eğilimleri dikkate alarak paylaşımlar yapıyor.
Sosyal medyayı aktif kullanan bir işletmenin hem tüketici hem de işletme üzerinde olumlu ve olumsuz etkileri olabiliyor. Sosyal medyayı etkin kullanmanın işletmeler açısından olumlu yanları amaç ve hedeflerine ulaşmalarına katkı sağlaması, markalama çalışmalarını hızlandırması, tüketicilerle yakın ilişki kurması olarak sıralanabilir. Ancak sosyal medyayı kullanan işletmeler tüketicilerin tepki gösterebileceği paylaşımlardan kaçınmalıdır. Farkında olmadan paylaşılan tepki çekebilecek içerikler, çok kısa sürede milyonlarca insana ulaşabilir ve işletme açısından olumsuz imaj yaratabilir. Sosyal medya kullanımı profesyonelce ele alınmadığında sakıncalar ortaya çıkabilir.
Yoğun ileti sosyal medyaya duyarsızlaşmaya neden olabilir
Şevki Ulema, tüketicilerin sosyal medya aracılığıyla istedikleri bilgilere, çok kısa sürede ve çok düşük bir maliyetle ulaşabilmelerinin önemli olumlu etkilerden olduğunu duyurdu.
Ancak yoğun bir ileti trafiğinin tüketicileri bunaltacağından olumsuzluk olarak değerlendirilebileceğini belirterek, Yoğun ileti akışı belirli bir süre sonra tüketicilerin sosyal medyaya duyarsızlaşmasına neden olabilir. Sosyal medya hesaplarını etkin ve aktif kullanan işletmeler, rakip işletmelere karşı daha avantajlı durumda. Tüketiciler sosyal medyayı bilgi kaynağı olarak görüyor. Bilinirliği yüksek olan işletmelere talep de daha fazla oluyor. dedi.
Sosyal medya kullanımının düşük maliyetli olduğunu anımsatan Ulema, küçük ölçekli işletmelerin de bu konuda büyük ölçekli işletmelere karşı avantaj sağlayabileceğini dile getirdi.
Ulema, müşterilerin beğenisini kazanmanın püf noktaları hakkında şu bilgileri verdi:
Büyük ölçekli işletmeler stratejiler belirleyerek ve hesaplarını yöneten profesyonelleri istihdam ederek sosyal medyayı kullanmaktadır. Elbette bunun finansal bir maliyet vardır. Ancak küçük ölçekli işletmeler geniş finansal olanaklara sahip olmadığı için genellikle bireysel çabalarla sosyal medyayı kullanabilmektedir. Yine de küçük işletmelerin sosyal medya kullanımında büyük işletmelerle yarışabilmesi de mümkündür. Çünkü yaratıcı ve özgün fikirlerle, çok düşük maliyetli sosyal medya iletişimleri geliştirilebilir. İşletmeler amaç ve hedeflerini belirleyerek, hedef kitleyi analiz ederek, toplumdaki yeni eğilimleri takip ederek, sosyal medya uygulamalarının özelliklerini iyi tanıyarak sosyal medyayı kullanmalıdır.
İşletmeler en çok Instagramı kullanıyor
Doç. Dr. Şevki Ulema, yaptıkları çalışmada, kalitesini kanıtlayarak dünyanın en iyi restoranı seçilmiş 50 işletmenin sosyal medya kullanımlarını araştırmak ve hangi paylaşım içeriğini ön plana çıkardıklarını anlamak amacıyla
instagram hesaplarının incelendiğini aktardı.
İşletmelerin en çok kullandıkları sosyal medya
aracının yüzde 32,3 ile Instagram olduğu ve en popüler sosyal medya aracı olarak tanımlanan Facebookun yüzde 31,5 ile ikinci sırada olduğu sonucuna varıldığını dile getiren Ulema, sözlerini şöyle tamamladı:
İşletmelerin Instagram hesaplarında yer alan bilgilerin en çok web site (yüzde 21,6), yol tarifi (yüzde 16,1) ve e-posta adresi (yüzde 14,4) olduğu görülmektedir. Instagram sayfası bulunan 40 işletmenin sadece 7 tanesinde online rezervasyon imkanı bulunmaktadır. İnstagram hesabı olan 40 işletmenin 28inin 50 bin ve üzeri takipçiye sahip olduğu 31 işletmenin ise paylaşımlarını 1 haftadan daha kısa bir süre içerisinde yaptıkları sonucuna ulaşılmıştır. Bu da dünyanın en iyileri olarak adlandırılan işletmelerin aktif olarak Instagram hesabı kullandıklarını ve paylaşım yaptıklarını göstermektedir. İşletmelerin yüzde 20,5inin çalışanlara yönelik, yüzde 17,8inin ödül ve sosyal katılımlara yönelik paylaşımlar yapması işletmelerin Instagram içeriğinin çoğunluğunu oluşturmaktadır.
Hibya Haber Ajansı
İlginizi Çekebilir