Endüstriyel atıklar SASKİ denetiminde
YAŞAMSamsun Büyükşehir Belediyesi Su ve Kanalizasyon İdaresi (SASKİ) Genel Müdürlüğü, endüstriyel atık sularını kollektör sistemi ile alıcı ortam olan çevreye gelişi güzel bırakılmaması için gece gündüz denetim çalışmaları gerçekleştiriyor.
SASKİ, Atık Suların Kanalizasyon Şebekesine Deşarj Yönetmeliği ve İnsan Sağlığı ve Çevreye Duyarlı Etkin Atık Su Yönetimi’ kapsamında atık su kalitesini izlemek amacıyla endüstriyel atık üreten işletmeleri denetim altında tutuyor.
Evsel ve endüstriyel atık suların kanalizasyon şebekelerine standartlara uygun şekilde deşarjının sağlanmasına yönelik Atık Su Arıtma Dairesi Başkanlığı ekipleri, ziyaret ettikleri işletmelerden numeneler alıyor. İşletmenin sektörel türü, beyan ettiği kirlilik miktarı ve suyun debisine göre 2-12 ay arasında değişen sürelerle alınan numuneler, Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı tarafından akredite edilen özel laboratuvarlarda analiz ettiriliyor.
2024 yılında 600 endüstriyel atık numunesine, kimyasal oksijen ihtiyacı, askıda katı madde, yağ ve gres, pH ve sıcaklık analizi yapan laboratuvarlar, sonuçları daire başkanlığına gönderdi. Evsel atık su üreten tesislerden alınan numunelerin kimyasal oksijen ihtiyacı ve askıda katı madde analizleri ise SASKİ bünyesindeki akredite laboratuvarında yapıldı. Hem atık suyun arıtılması hem de alıcı ortamlardan alınan numune analizlerine göre atık sularla ilgili herhangi olumsuz bir bulguya rastlanmadı.
SASKİ ekipleri, 2025 yılında işletme denetimlerini ve analiz ettirilecek numune sayısını artırmayı planlıyor. Ekipler, denetim çalışmalarıyla işletmelerden numuneler alarak analizlerini gerçekleştiriyor. Yönetmeliklere uygun hareket eden tüm işletmelere de SASKİ Genel Müdürlüğünce, “Bağlantı Kalite Kontrol Belgeleri” takdim ediliyor.
Hibya Haber Ajansıİlginizi Çekebilir