© İlk Duy 2024

Fethiyeli üreticilerin domates sevinci

Domatesin en büyük pazarlardan Rusya’nın Türkiye’den ihracat kotasını 200 bin tondan 250 bin tona yükseltmesi Fethiyeli üretici ve ihracatçıları sevindirdi.

ERSİN DAL (GERÇEK FETHİYE)
Muğla'nın Karaçulha Toptancı halinde 1.70 kuruş olan domatesin fiyatı 2,5 TL’ye yükseldi. Rusya'nın kota artırma kararı örtü altı domates üreticisini ve komisyoncuları ümitlendirdi. Domates fiyatlarının az da olsa bu haberle yükselişe geçtiği öğrenildi. Komisyoncular kota artırımının iyi olduğunu ama yetersiz kalacağını belirtti. Domatesin kilo maliyetinin 2 TL olduğunu söyleyen üreticiler ve komisyoncular, 2 TL’nin altında satışın çiftçiye zarar ettirdiğini söyledi. Rusya’ya dışında yeni pazarlarında bulunmasının gerektiğini, Rusya bağımlılığının olmamasını istedi.

KOTANIN ARTMASI SEKTÖRÜ ÜMİTLENDİRDİ

Komisyoncu Serdar Kılıç, “Rusya’nın kota koyması çiftçiyi mağdur etti. Bunun üstüne birde girdi maliyetlerinde yüksek olması çiftçinin belini büktü. Kotanın 50 bin ton artması sektörü tekrardan ümitlendirdi ama yine de yeterli değil. Kotanın tamamen kalkması gerekiyor. Fethiye için sezon bitti sayılır. Kınık, Kumluova, Karadere bölgelerinde yoğun bir üretim var. Yeni pazarların bulunması gerekiyor. Rusya bağlı bu iş artık yürümez. Domatesin maliyeti 2 TL. Çiftçi 2 TL’nin üstünde satış yapması gerekiyor. Devletimizin bu soruna bir çare bulması gerekiyor” dedi.

ÇİFTÇİ KAZANIRSA ÜLKE KALKINIR

Komisyoncu Dilaver Acar, kotadaki 50 bin tonluk artışın pazara tam anlamı ile yansımadığını kaydederken, "Kotanın tamamen kalkması gerekiyor. Domatesin maliyeti 2 TL’dir. Bu fiyatın altında domates satışı çiftçi için zarardır. Bizler iç piyasa domatesi 70 kuruş ile 1 TL arasında alıyoruz. Bu da çiftçiye zarar ettiriyor. İç piyasadaki fiyat düşüşünün ana nedenleri vatandaşın domates tüketiminin az olması ve ihracat olmamasıyla iç piyasanın domatesi kaldıramamasıdır. Bu günlerde seralarında soba yakıyorlar. Domates 4-5 TL olursa çiftçi para kazanmaya başlar. Sadece Rusya’ya değil tüm ülkelere ihracat yapmamız gerekiyor. Çiftçi kazanırsa ülke kalkınır” ifadelerini kullandı.

SİPARİŞLER BAŞLADI

Ümit Can, kotanın artırılmasıyla fiyatlarda hareketlenmenin başladığını açıklarken, siparişlerin alınmaya başladığını kaydetti.

BU FİYATLARLA ÇİFTÇİ ÜRETEMEZ
Çiftçi Ömer Ali Yıldız da 70 kuruşa domates sattıklarını dile getirirken, "En düşük 2-2.5 TL olmalı. İhracat fiyatları bile 1.70-2 TL’den satılıyor. Devletimiz bu işe el atarsa çiftçi üretime devam eder” dedi.







İlginizi Çekebilir

TÜM HABERLER