Hayali arkadaş kaç yaşında başlar? Çocukların hayali arkadaşları olması normal mi?
ANNELİK(yasemin.com) Hayali arkadaş meselesi bir çok ebeveyn tarafından endişe ve korku verici bir hal almaktadır. Bu durumun oldukça normal ve sağlıklı ...
(yasemin.com)
Hayali arkadaş meselesi bir çok ebeveyn tarafından endişe ve korku verici bir hal almaktadır. Bu durumun oldukça normal ve sağlıklı olduğunu belirten uzmanlar, hayali arkadaşların ne zaman tehlikeli olduğunu ve ne zaman tehdit olduğu hakkında açıklamalarda bulundu.
Hayali arkadaş kaç yaşında başlar? Çocukların hayali arkadaşları olması normal mi?
Çocukların hayal güçleri oldukça geniş ve durdurulması zor bir yapıya sahiptir. Dünyayı anlamlandırmaya çalışırken, beyinlerinin bir çok bölgesini aynı anda kullanarak, boş bir defteri doldurmaya çalışır gibi dünyayı keşfetmeye ve anlamlandırmaya başlar. Hayali arkadaşlar ise çocukların zeki, yaratıcı ve hayal güçlerini son derece geliştirmiş olduğu araştırmalar sonucu ortaya çıkmıştır. Hayali arkadaş cinsiyete göre ayrım yapılmaksızın, sembolik oyun ile birlikte ortaya çıkar. Sembolik oyunlar ise çocukların hayata başlaması ve adaptasyonu için son derece önemli bir rol oynamaktadır.
HAYALİ ARKADAŞ KAÇ YAŞINDA BAŞLAR? ÇOCUKLARIN HAYALİ ARKDAŞI OLMASI NORMAL Mİ?
Hayali arkadaş, çocuklarda ortalama 3 ila 5 yaş aralığında görülmeye başlamaktadır. Anne ve babasıyla hayatına devam eden çocuk, onlar üzerinden gördüğü dünyanın bir minyatürünü inşa eder. Kendi içinde bir rol benimserken, ona cevap vereceği bir rolü de hayali olarak oynatır. Hayali arkadaş çocukların oyunlarına eşlik eden, eğlenceli, her zaman yanında olan bir oyun arkadaşıdır. Çocukların bu durum vesilesiyle güven duyması, bu güvenle de en yakın arkadaşları olarak ilan etmesi oldukça doğal korkulmaması gereken bir durumdur.
HAYALİ ARKADAŞLA DOĞRU VE YANLIŞI AYIRT EDEBİLİR
Çocuğa göre hayali arkadaş oldukça gerçektir. Onlarla yemek yiyebilir, oyu n oynayabilir, eğlenebilir, şarkı söyleyebilir ve dans edebilirler. Genelde hayali arkadaşın adını da çocuk vermektedir. Yani hayali arkadaş çocuğun diğer bir benliği gibidir. Düşüncelerini bilebilir, ne isteyip ne istemediğini söyleyebilmektedir. Bazen çocuğun tam zıt karakteri olabilirken, bazen tamamen en yakın arkadaşı, düşüncelerinin aynı olduğu da görülmüştür. Bu durumda da öğretici bir çok işaret bulunur. Mesela bardağı kıran çocuğun suçu hayali arkadaşına atması aslında doğru ve yanlışı ayırt edebildiği anlamına gelmektedir.
HAYALİ ARKADAŞ AİLELERE ÇOCUKLAR HAKKINDA BİLGİ VERİR
Çocuğun problem becerisini arttıran hayali arkadaşlar, korkularını yenmesine yardımcı olur. Çocuğun duygu ve düşüncelerini anlamak için de çocuğa ipuçları vermektedir. Mesela çocuğun hayali arkadaşı karanlıktan korkuyorsa, çocuğun karanlık korkusu olduğunu ve çözümlenmesi gereken bir mesele olduğunu ortaya koyar.
HAYALİ ARKDAŞ İLE İLGİLİ ENDİŞELENMESİ GEREKEN DURUMLAR
Çocuğun tek arkadaşının hayali arkadaşı olmasına izin verilmemelidir. Çocuk zaten sosyalleşmeye başladıkça hayali arkadaş kavramı da ortadan kalkacak ve normalde onunla yaptığı aktiviteleri gerçek arkadaşıyla yapmaya başlayacaktır. Eğer yaşıtlarıyla oynamayı reddediyorsa bir çocuk psikoloğu tarafından destek alınması gerekmektedir.
Çocuğun her yaptığı yanlış davranışı hayali arkadaşına yüklemesinden kaçınılması gerekmektedir. Gerçek ile hayal arasındaki bağlantıyı sağlamasına olanak sağlamalı ve her insanın doğru ve yanlışlar yapabileceğini, önemli olanın bunu kabullenme olduğunu bilmelidir.
6 yaşa kadar normal karşılanan hayali arkadaşın artık yavaş yavaş ortadan kalkması gerekmektedir. Tek kalan çocuklarda daha çok örüldüğü için, çocuğun sosyalleşeceği ortamlara götürülmesi, kreş, anaokuluna başlaması gerektiğini belirten uzmanlar, çocukların aynı zamanda bu hayal gücünün ortadan kalkmaması için tablet ve teknolojiden uzak tutulması gerektiğini de açıkladı.
İlginizi Çekebilir