© İlk Duy 2024

Karadeniz gazı nasıl çıkarılıp taşınacak? İşte detaylar

Geçtiğimiz günlerde Cumhurbaşkanı Erdoğan, Karadeniz gazı denize ilk boru indirme ve kaynak töreninde önemli açıklamalarda bulunmuştu. "SAKARYA ...

Geçtiğimiz günlerde Cumhurbaşkanı Erdoğan, Karadeniz gazı denize ilk boru indirme ve kaynak töreninde önemli açıklamalarda bulunmuştu.

"SAKARYA GAZ SAHASI PİK ÜRETİME İNŞALLAH 2026'DA ULAŞACAKTIR"

Yavuz sondaj gemisinin, açılan kuyulardaki gaz akışını ölçecek kuyu başı vanalarını ve kuyu içi akıllı vana sistemlerini yerleştirdiğini ifade eden Erdoğan, şunları söylemişti:

"Geçtiğimiz hafta sığ deniz kısmına boru serimi ve montajını yapacak gemi Türkiye'ye ulaştı. Bugün 'Bismillah' diyerek ilk boruları denize indiriyor, ardından da ilk kaynağımızı yapıyoruz. Derin deniz tarafında da inşallah ilk kaynağı önümüzdeki ay vuracağız. Sadece deniz tarafında bu çalışmaları yapmakla iş bitmiyor, derin denizde inşa edeceğimiz boru hattıyla eş zamanlı olarak doğal gazı milli iletim şebekemize taşıyacak karadaki 211 kilometrelik boru hattının yapımına da başlıyoruz. Gaz karaya gelince işlenecek, ayrıştırma işlemleri yapıldıktan sonra belirli bir basınçla milli doğal gaz iletim sistemimize aktarılacak. Bu projenin ilk etabında doğal gaz işleme tesisine gelen gazın ölçümlenmesi için Batı Karadeniz Gaz Ölçüm İstasyonu'nu ve 36 kilometrelik Batı Karadeniz Doğalgaz Boru Hattı Faz-1'i inşa ediyoruz. İnşallah buradaki çalışmalarımızı kasım ayının ilk haftalarında tamamlıyoruz. Böylece 2023'ün birinci çeyreğinde ilk fazda üretilecek günlük 10 milyon metreküp doğal gazı milli iletim sistemimize aktarmış olacağız. Sakarya Gaz Sahası pik üretime inşallah 2026'da ulaşacaktır. Sahada açılacak 40 kuyuyla birlikte günlük gaz üretim kapasitemizi 40 milyon metreküpe çıkarmayı hedefliyoruz."

AK Parti Bursa İl Yönetim Kurulu Üyesi Yavuz Aman da, sosyal medya hesabından yaptığı açıklamayla Karadeniz gazının nasıl çıkarılıp, taşınacağıyla ilgili çok ilginç bilgiler paylaştı. İşte detaylar...

Denizin 2200 metre altında enerji üssü kuruluyor!

4200 kişinin durmadan çalıştığı proje için, denizin 2200 metre altına olağanüstü enerji üssü kuruluyor.

Deniz tabanına 65 tonluk 10 adet Kuyubaşı vanası yerleştirilecek. Deniz tabanına yerleştirilecek olan kontrol ünitesi ise 260 ton. Gaz, deniz tabanının 2000 metre daha aşağısından çıkartılacak. Yani gazın çakacağım alan, deniz yüzeyinin 4200 metre altında.

Karadan 170 km açıktaki kıyıya gazı taşımak için boruların döşenmesinde de aynı anda 30 gemi çalışacak. Bu boru hattı için Karadeniz’in deniz altındaki engebeli arazisi de düzleştirilecek.

Deniz altındaki uçurumlar tıraşlanacak, boşluklar doldurulacak.

Filyos’ta 1,2 milyon m2 alanda yüzlerce iş makinesi ve vinç çalışıyor. 250 mühendis sahada ve 16 gemi de denizde sürekli çalışıyor.

Karada zemin güçlendirmesi yapılıyor. İnşaatın yüklerini taşıması için yapılan fore kazıkların uzunluğu İzmir ile Ardahan arası kadar.

Çalışanların % 95’i Türk.

Teknik anlamda dünyanın ilklerinden biri olan tesiste günlük 40 milyon metreküp gaz işlenecek. İhtiyaç olması halinde kapasite 120 milyon metreküpe ulaşacak. 2023’ün ilk çeyreğinde günlük 10 milyon metreküplük bir gaz üretimi olacak.

Projede 3 sondaj gemimiz var. Fatih, kuyuyu açıyor. Kanuni, kuyunun içinde rezervuarların deliklerini açıyor. Yavuz, dev kontrol vanalarını yerleştiriyor. Gemiler, denizin 2000 metre altına boruyu nereye koyacağını tam olarak biliyor.

Denizde üç boru hattı olacak. Biri gaz getirecek boru, biri antifrizi götürecek boru diğeri de elektrik, fiber optik, hidrolik gibi ihtiyaçları karşılamak için küçük küçük borulardan oluşan bir boru.

Dev projede birçok dünya devi şirket taşeron olarak çalışacak.

Kazık çakmada dünyada 4 tane olan en büyük makinenin 2’si Türkiye’de.

Projenin dijital olarak ikizi de kuruluyor. Yani sistem insansız olacak ve denizde bir gemi beklemeyecek.

Sistem uzaktan kumanda edilecek. 50 bin adet sensör sayesinde, bilgiler bilgisayardan görülecek ve müdahale edilecek. Vanaların açılıp kapanması da buna dâhil.

Karadeniz gazının çıkartılma projesi denizdeki en büyük keşif olarak tarihe geçiyor.

Proje Türkiye’yi, enerji bağımsızlığı açısından birçok ülkenin önüne geçirecek.

İlginizi Çekebilir

TÜM HABERLER