© İlk Duy 2024

Kocaeli’de tarihi Tekel Duvarı yıkımına suç duyurusunda bulunacak

Kocaeli’de İzmit Sabri Yalım Parkı’nda bulunan duvar için birçok kez ‘Tarihi duvarı yaşatalım’ çağrısında bulunan İzmit Belediye Başkanı Fatma Kaplan Hürriyet, Kocaeli Büyükşehir Belediye ekipleri tarafından sabaha karşı yapılan yıkım şekline tepki göstererek, usulsüzlük hakkında suç duyurusunda bulunacağını söyledi.

KOCAELİ (İGFA)- İzmit Sabri Yalım Parkı’nda bulunan ve 1’inci derece tarihi eser olarak değerlendirilen Tekel Binası duvarı önceki gün Kocaeli Büyükşehir Belediyesi ekipleri tarafından yıkılmıştı. Göreve geldiğinden bu yana tarihi yapıları günümüzde de yaşatacak çalışmalara ağırlık veren, geçmişine sahip çıkmak mücadele eden İzmit Belediye Başkanı Fatma Kaplan Hürriyet, geçtiğimiz aylarda Büyükşehir Meclisi’nde tarihi duvarı gündeme getirerek duvar ile ilgili belediyenin hazırladığı projeyi anlatmıştı. Yıkım şekline büyük tepki gösteren Başkan Hürriyet, yapılan usulsüzlük hakkında suç duyurusunda bulunacağını açıkladı.

18 YIL BOYUNCA TEK BİR TUĞLA DÜŞMEMİŞ

Bir tarihi yaşatan ve paramparça olan taşları yerinde inceleyen Başkan Hürriyet, “Daha önce defalarca dile getirdiğimiz, deprem görmesine rağmen 18 yıl boyunca ayakta durmuş, tek bir tuğlası bile düşmemiş ve kentin hafızası da sayılabilecek tarihi duvarın yıkılmaması, güçlendirilmesi gerekiyordu. Sadece bir duvar olarak bakmayıp, Avrupa’da yapılan uygulamalar gibi etrafında yapılabilecek eklemelerle çok güzel bir sosyal ve sanatsal alanı İzmit’e kazandırabilirdik” ifadelerini kullandı.

“TARİHİ DUVAR VAHŞİCE YIKILMIŞ”

“Burası kentin en merkezi yeri” diye Başkan Hürriyet, “Burası eskiden Tekel Binası'ydı ve o binadan kalan bir duvardı. Yeni teknoloji ile çok rahat güçlendirilebilirdi. Böyle vahşice yıkmak yerine, haberimiz bile olmadan dozeri buraya sokmak yerine, bu yapıyı oluşturan tuğlalar elle yıkılarak korunabilirdi. Duvar dozerle yıkılmış ve vahşice kamyona yüklenmiş" diye konuştu. Kendilerinin daha önce Büyükşehir Belediyesi'ne sundukları ve üzerinde çalıştıkları proje olduğunu kaydeden Başkan Hürriyet, "Burayı sosyal bir çekim merkezi haline getirecektik. Maalesef ülkemizde tarihi yapılar korunmuyor ve değerlendirilmiyor. Eğer güçlendirilemiyorsak belki o zaman yıkım şekli konuşulabilirdi. Yıkımı da bu şekilde olmamalıydı. Ayrıca burası birçok sivil toplum kuruluşu için de bir toplanma alanı. Burayı katletmemek gerekiyordu. Bu duvarın işlevini yitirmememiz gerekiyordu. 18 yıldır yıkılmayan yapı bir anda neden yıkılıyor sorusunu sormamız lazım. Bu şekilde dozerle, iş makineleri ile yıkımı onaylamıyorum. Suç duyurusunda bulunacağım" dedi.

İlginizi Çekebilir

TÜM HABERLER