Mardin Çarşısı’nda bir dönem kapanıyor
LEZZET KÖŞESİBir zamanlar 100’ün üzerinde odun sobacısına ev sahipliği yapan Mardin Çarşısı’nda tek bir satıcı kaldı.
ŞEHMUS EDİS (MARDİN HABER)
Mardin’de el sanatları yavaş yavaş teknolojiye yenik düşüyor. Bir zamanlar ekmek teknesi olan el sanatları teknolojinin gelişmesi ile günümüzde artık parmakla sayılan meslekler haline geldi. Odun sobacıları da bunların arasında yer alıyor. Bir zamanlar 100’e yakın sobacının bulunduğu Mardin Çarşısı'nda şimdi tek odun sobacısı kaldı.
Baba mesleğini sürdüren 35 yıllık sobacı Abdulhamit Paşaoğlu, babasının mesleği 65 yıl boyunca yaptığını hatırlatırken, "Yanında yetiştim. Ben de 35 yıldır bu işi yapıyorum. Mesleği öğretecek çırak bulamıyorum. Bir zamanlar bütün Mardin ve 10 ilçeye odun sobası satıyordum. Kış geldiği zaman 2 bin civarında soba sattığımız oldu. Şimdi ayda 10 soba satamıyorum.” dedi
ELEKTRİK VE DOĞALGAZ SATIŞLARI DÜŞÜRDÜ
Baba mesleğini sürdüren odun sobası ustasının mesleği, teknolojiye yenik düştüğünü ifade eden Paşaoğlu, "30 yıl önce onlarca Sobacı’nın olduğu Mardin’de, son bir soba ustası olarak bende teknolojiye direniyorum. İnsanların artık elektrikle çalışan modern ısıtıcılar veya doğalgaz kullanıyor. Babamdan devraldığım dükkanda mesleğimi yaşatmaya çalışıyorum.
BORCA SOBA VERİYOR
30 yıl önce çarşıda 100'e yakın soba ustası olduğunu Paşaoğlu, maddi durumu iyi olmayanların tercihi olduğu için, ürettiği sobaları genellikle veresiye olarak sattığını vurgulayan Paşaoğlu, “Vatandaş maddi olarak zor durumdadır. Ödemeleri almakta zorlanıyorum.”
TEKNOLOJİ SANATKAR YETİŞTİRMİYOR
Gelişen teknolojiyle birlikte kendi mesleğinde sanatkâr kalmadığına dikkat çeken Paşaoğlu, "Mardin'de benden başka soba ustası yok. Bu sanat ölmeye mahkumdur. Bu fabrika ve teknoloji çıktı çıkalı sanatkâr kalmadı. Gariban insanlar geliyor. Tacir gelmez, zengin gelmez, maddi durumu iyi olmayan ve orta halli geliyor. Götüreceği 50- 60 TL mal. Gün olur parası olursa getirir, getirmezse de helali hoş olsun" diye konuştu
İlginizi Çekebilir