Mum yakmak sağlıklı mı? Mum sağlığa zarar verir mi?
YAŞAMPek çok evde, bir sehpa veya masanın üzerinde oldukça şık görünümleri ile mum vardır. Özellikle bayanların tercih ettiği mumların yaydığı ışık ...
Pek çok evde, bir sehpa veya masanın üzerinde oldukça şık görünümleri ile mum vardır. Özellikle bayanların tercih ettiği mumların yaydığı ışık onlara sakinlik ve huzur verir. Bunlar popüler dekoratif öğelerdir ve herhangi bir odayı süsleyebilir ve sıcak ve rahat görünmesini sağlayabilirler. Güzel ve rahat görünebilirler, ancak mumlar sağlığınız için her zaman iyi bir fikir değildir.
MUM YAKMAK SAĞLIĞINIZ İÇİN KÖTÜ OLABİLİR
Bir mum yaktığınız anda sağlıksız bir madde açığa çıkabilir. Çoğu, petrolden yapılan parafinden yapılır. Parafin bazlı mumları yaktığınız anda benzen gibi kimyasallar açığa çıkabilir. Bu maddeler solunum yollarınız üzerinde tahriş edici bir etkiye sahip olabilir.
MUM YAKMAK SAĞLIKLI MI?
Ne yazık ki, parafin tek sorun değil. Bir mumun fitili kurşun içerebilir. Bazı ülkelerde kurşun fitili olan mumları satmak yasa dışıdır, ancak bu her yerde geçerli değildir. Tatildesiniz ve güzel bir mum görüyor musunuz? Fitilin kurşunsuz olup olmadığını kontrol edin. Oda kokularına benzer şekilde, kokulu mumlar, potpuriler ve tütsüler de sağlığa zarar verebilirler. Mumlar yandıklarında asetaldehit, formaldehit, naftalin gibi organik kimyasal maddeleri havaya yayarlar. Yine mumun yanmasıyla oluşan siyah isin tortusu aslen karbondan oluşsa da, ftalat ve uçucu organik bileşikler (benzene, toluen gibi) içerebilir. Bunlar havadan nefes yoluyla alınabileceği gibi, özellikle elektrik yüklü yüzeylere (televizyon, bilgisayar, plastik örtüler gibi) kolayca çekilirler. Bu maddelerin kanser ve sinir sistemi hasarı yapabilecekleri bilinmektedir. Ayrıca, bazı mum fitillerinde bulunan kurşun da mumun isine karışabilir. Kurşun, özellikle çocuklarda sinir sistemi hasarı ve öğrenme güçlüğü yapabilir. Mumların yakılması ile polisiklik aromatik hidrokarbonlar da açığa çıkar. Bu maddeler, gaz ve dizel yakıtları ile de havaya karışmaktadır ve bebeklerin düşük doğum tartısıyla doğmasına, bunun yanı sıra kansere sebebiyet verebilmektedir.
ALTERNATİF
Neyse ki, mumları evinizden tamamen çıkarmanıza gerek yok. Dediğimiz gibi birçoğu parafin içeriyor ama hepsi değil. Soya veya balmumundan yapılan mumlar da vardır. Yeni mumlar alacak mısın? Bu doğal bileşenlerden yapıldığından emin olun.
İlginizi Çekebilir