Semerciliğin son temsilcisi: Fesih Sürmeli
YAŞAMDiyarbakır, 8 Aralık (Hibya) - Diyarbakır’ın Suriçi bölgesinde semercilik yapan Fesih Sürmeli, bu zanaatın kentin son temsilcisi olduğunu dile getirdi.
Diyarbakır’ın tarihi Suriçi bölgesinde, 35 yıldır semercilik mesleğini sürdüren Fesih Sürmeli, bu zanaatın kentin son temsilcisi olarak mesleğinin kaybolmasından duyduğu üzüntüyü dile getirdi.
Semercilik mesleğini 35 yıl önce ustasından öğrendiğini belirten Sürmeli, geçmişte Diyarbakır’da bu işi yapan 25 dükkanın olduğunu ve her dükkanda çırakların mesleği öğrenmek için eğitim gördüğünü ifade etti. Zamanla hayvanların ulaşım ve yük taşımada kullanılmasının azalmasıyla semercilik mesleği'nin neredeyse yok olduğunu belirten Sürmeli, bugün Diyarbakır’da semer yapmaya devam eden tek kişinin kendisi olduğunu söyledi.
Sürmeli, semercilikte kullandığı malzemeleri şu ifadelerle anlattı: “Keçe, deri, ot, çivi, çınar veya meşe ağacı kerestesi, telis ve raptiye kullanıyoruz. Bir semerin yapımı yaklaşık 2 gün sürüyor. Ağaç iskeletin üzerine deri ve keçe işliyoruz, arasına semer otu doldurup sarıp dikiyoruz. Bu, taşınan yükün hayvanın sırtını yaralamamasını sağlıyor.”
Sürmeli, mesleği ilk öğrendiği yılları hatırlatarak, o dönemlerde at ve eşeklerin günlük yaşamın vazgeçilmez bir parçası olduğunu, ancak günümüzde nostalji severlerin semerleri sadece dekoratif bir obje olarak tercih ettiğini belirtti.
"Mesleğimin Bitişi Beni Çok Üzüyor"
Semercilik mesleğinin yok oluşunu görmekten dolayı üzüntü duyduğunu ifade eden Sürmeli, “Mesleği ilk öğrendiğim güne nazaran, bitişini görmek beni derinden etkiliyor. Bu, köklü bir kültürün kaybı demek. Şimdi semerler yalnızca dükkân veya evlerde süs eşyası olarak kullanılıyor.” dedi.
Tarihi Suriçi'nde bir zanaatkarın elinde yaşatılan semercilik, kaybolmaya yüz tutan meslekler arasında yer aldığı bildirildi. Fesih Sürmeli’nin çabaları ise bu kültürel mirası yaşatma mücadelesinin son temsilcisi olarak büyük bir anlam taşıdığı ifade edildi.
Hibya Haber Ajansı
İlginizi Çekebilir