Sürekli oturmanın kalp sağlığı üzerindeki riskleri ortaya kondu
ARAŞTIRMAABD'de yapılan bir araştırma, günlük hareketsizliğin 10,5 saati aşmasının kalp hastalıkları riskini ciddi şekilde artırdığını ortaya koydu.
ABD’deki Massachusetts General Hospital tarafından yapılan araştırma, hareketsiz yaşam tarzının kalp sağlığı üzerindeki tehlikelerine dikkat çekiyor. Araştırma kapsamında, Birleşik Krallık’tan 90 bin kişinin sağlık verileri analiz edildi.
Katılımcılar, bileklerine takılan bir ivmeölçerle bir hafta boyunca takip edildi. Ortalama yaşları 62 olan katılımcıların %56’sını kadınlar oluşturuyordu ve günlük ortalama hareketsiz sürelerinin 9,4 saat olduğu tespit edildi.
Kritik Eşik: 10,5 Saat
Araştırmada, hareketsizlik süresinin günde 10,5 saati aşması durumunda özellikle kalp yetmezliği (KY) ve diğer kalp hastalıkları risklerinde ciddi bir artış görüldü. Bununla birlikte, önerilen haftalık 150 dakikalık fiziksel aktiviteyi yapan bireylerde bile, aşırı hareketsizliğin kalp hastalığına bağlı ölüm riskini artırdığı vurgulandı.
Hareketsizliği Azaltmak Önemli
Araştırmanın ortak yazarı Shaan Khurshid, halk sağlığı politikalarının hareketsizliği azaltmaya odaklanması gerektiğini belirterek, günde 10,6 saati aşmamanın kalp sağlığı için asgari bir hedef olması gerektiğini ifade etti.
Brown Üniversitesi Aile Hekimliği Bölümü’nden Charles Eaton ise şu açıklamayı yaptı:
"Daha iyi sağlık için insanları daha fazla hareket etmeye teşvik etmeliyiz. Bu araştırma, hareketsiz yaşamın sağlık üzerindeki tehlikelerine dair güçlü kanıtlar sunuyor."
Daha Fazla Hareket, Daha Sağlıklı Kalp
Araştırma, fiziksel aktivite kadar, günlük hareketsizliği azaltmanın da kalp sağlığını korumada hayati bir öneme sahip olduğunu ortaya koyuyor. Uzmanlar, bireylerin oturma sürelerini azaltması ve düzenli fiziksel aktiviteler yapmasının, kalp sağlığı üzerindeki olumlu etkilerini vurguluyor.
İlginizi Çekebilir