© İlk Duy 2024

Yeşil Başlangıçlar İzmir Çalıştayı Sona Erdi

“Türkiye’nin Yeşil Hikayeleri” çalıştayında İzmir Büyükşehir Belediyesinin Dirençli ve Yeşil bir kent için yürüttüğü çalışmalar anlatıldı.

“Türkiye’nin Yeşil Hikayeleri” çalıştayında İzmir Büyükşehir Belediyesinin Dirençli ve Yeşil bir kent için yürüttüğü çalışmalar anlatıldı. Çalıştayın açılış konuşmasını yapan İzmir Büyükşehir Belediyesi Başkan Danışmanı Güven Eken, Tunç Başkanımız göreve geldiği günden bu yana doğayla kendi arasına duvarlar örmeyen bir şehir kurmak için çalışıyor. Hem Türkiye hem dünya için öncü ve örnek çalışmalar yürüttüğümüzü düşünüyoruz” dedi. Hollandanın Ankara Büyükelçi Yardımcısı Erik Weststrate ise emekli olunca İzmire yerleşmeyi düşündüğünü söyledi.

İzmir Büyükşehir Belediyesi ve Hollanda Büyükelçiliği tarafından, Türkiyenin Yeşil Hikayeleri programı kapsamında düzenlenen “Yeşil Başlangıçlar İzmir Çalıştayı” Tarihi Havagazı Fabrikasında düzenlenen ikinci buluşma ile sona erdi. Çalıştaya İzmir Büyükşehir Belediyesi ve İzmir Valiliği’nin bürokratları, Doğa Derneği üyeleri, meslek odalarının temsilcileri ve çevre gönüllüleri katıldı. İzmirin Yeşil Hikayeleri İnisiyatifi Toplantısı’nda katılımcılara, İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin yaşanabilir, sürdürülebilir ve akıllı şehirler başlıkları altında yürüttüğü çalışmalar sunumlarla aktarıldı.

“Doğa ve şehir arasındaki duvarları kaldırmak için çalışıyoruz”
Çalıştayın açılış konuşmasını yapan İzmir Büyükşehir Belediyesi Başkan Danışmanı Güven Eken, İzmirin Türkiye’de Avrupa İmar ve Kalkınma Bankası (EBRD) Yeşil Şehirler Programı’na giren ilk şehir olduğunu söyledi. Eken, İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyerin Dirençli ve Yeşil Kent vizyonu doğrultusunda İzmir’de ‘Yeşil Şehir Eylem Planı’ ve ‘Sürdürülebilir Enerji ve İklim Eylem Planı’nın tamamlandığını vurguladı.
Eken, “Dünyadaki değişim şehirlerin tetiklediği bir değişim. Dünya nüfusunun yarıdan fazlası şu an şehirlerde yaşıyor. İklim krizi, doğayla uyum dediğimizde aslında çözümlerin sorunu yaratan yerde yani şehirlerde olması gerektiğini biliyoruz. Tunç Başkanımız seçildiği günden beri doğayla kendi arasına duvarlar örmeyen bir şehir kurmak için çalışıyor. Biz de İzmir’de bütün stratejik planlarımızı, alt eylem planlarımızı, projelerimizi bu doğrultuda gerçekleştiriyoruz. Hem Türkiye hem dünya için öncü ve örnek çalışmalar yürüttüğümüzü düşünüyoruz. Kadim kültürlerden ve örneklerden faydalanarak İzmir için benzersiz, doğayla uyumlu bir şehir politikası uygulamaya çalışıyoruz. İzmir’de doğa ve şehir arasındaki duvarları, fiziksel, kültürel ve ekonomik bariyerleri kaldırarak şehirleri yeniden yeryüzü ekosisteminin parçası haline getirmeye çalışıyoruz. Zaten iklim krizi gibi evrensel bir sorunu çözmek için de yapabileceğimiz tek şey bu” dedi.

“Hedefimiz daha temiz ve yaşanılabilir bir çevre”
İzmir Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreteri Şükran Nurlu da kentteki enerji politikasına ilişkin veriler sundu. İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin şirketlerinin elektrik ihtiyacının yenilenebilir enerji kaynaklarından sağlandığını, sorunlar karşısında doğa esaslı çözümlerin hayata geçirildiğini ve atıklardan enerji üretildiğini ifade eden Nurlu, dünyadaki yıpranmanın son yıllarda arttığını da vurguladı. Nurlu, “Dünyamız isyan ediyor. İsyanın sonucunu birlikte yaşıyoruz. Burada durmak, başka bir şeyleri anlatabilmek lazım. İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin ivmeyi arttırıcı bütün faaliyetleri durdurmak üzere bazı girişimleri, projeleri var. Hikayenin anlatılması, taşınması, düşünceye yerleşmesi çok kıymetli. 2030 yılında karbon emisyonlarımızda yüzde 40 azaltma hedefimize nasıl ulaşacağımızı ortaya koymuş durumdayız. İzmir Tarımını Geliştirme Merkezi kurduk. Karbon salınımlarını azaltacağız ama bir şeyler değişti;  ona uygun yaşamamız lazım. Gıdayı nasıl üreteceğiz? Tohum merkezimiz var, amaca hizmet eden bir araç. Halkın Bakkalları açıldı. Kooperatifler aracılığıyla üretilen ürünlerin satışını yapıyoruz. Hedefimiz daha temiz,  daha yaşanılabilir bir çevrede vatandaşlara hizmet vermektir şeklinde konuştu.

“Emekli olunca İzmir’e yerleşmeyi düşünüyorum”
Sürdürülebilir enerji kavramının önemine vurgu yapan Hollandanın Ankara Büyükelçi Yardımcısı Erik Weststrate ise, Hollanda olarak şehirlere sadece süreç başında destek verdiklerini belirtti. Daha sonra yürütülecek çalışmaların şehirlere bağlı olduğunu aktaran Weststrate İzmir’in durumuna ayrı bir parantez açtı. Weststrate, “Bugün İzmir’deyiz. Çok mutluyum. İzmir’i çok seviyorum. Emekli olunca İzmir’e yerleşmeyi düşünüyorum. Şimdiden ev bakıyorum. Bu toplantıda, çok güzel fikirler üretildi, düşünüldü. Onları heyecanla bekliyorum. Bunun bir parçası olabilmekten çok gurur duyuyorum. Bunu yalnız yapmadık. İzmir Büyükşehir Belediyesi Başkanı, danışmanları, daire başkanları olsun herkes bu organizasyonda fikir verdi” ifadelerini kullandı.
Hibya Haber Ajansı

İlginizi Çekebilir

TÜM HABERLER