Ankara
11 January, 2025, Saturday
  • DOLAR
    34.75
  • EURO
    36.55
  • ALTIN
    2950.5
  • BIST
    9846.68
  • BTC
    95589.51$

8. Türkiye Sermaye Piyasaları Kongresi İstanbul’da başladı

8. Türkiye Sermaye Piyasaları Kongresi İstanbul’da başladı
İstanbul, 10 Aralık (Hibya) - Türkiye Sermaye Piyasaları Birliği’nin (TSPB) sekiz yıldır sürdürdüğü Türkiye Sermaye Piyasaları Kongresi ”Üçüz (Dijital, Yeşil ve Toplumsal) Dönüşümün Kesişim Noktası: Sermaye Piyasaları” temasıyla İstanbul’da başladı.

Türkiye Sermaye Piyasaları Birliği’nin (TSPB) sekiz yıldır sürdürdüğü Türkiye Sermaye Piyasaları Kongresi "Üçüz (Dijital, Yeşil ve Toplumsal) Dönüşümün Kesişim Noktası: Sermaye Piyasaları" teması ve yoğun katılımla İstanbul'da başladı.

Fiziki katılım ve çevrimiçi panel ve eğitimlerin gerçekleştirildiği hibrit Kongre'nin açılış konuşmalarını Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz, Sermaye Piyasası Kurulu Başkanı İbrahim Ömer Gönül, Borsa İstanbul A.Ş. Genel Müdürü Korkmaz Ergun ve Türkiye Sermaye Piyasaları Birliği Yönetim Kurulu Başkanı Pamir Karagöz gerçekleştirdi.

Açılış konuşmalarının ardından ‘Türkiye Finans Sektörünün Geçmişten Geleceğe Yolculuğu’ paneli yapıldı. CNBC-e Genel Yayın Yönetmeni Servet Yıldırım’ın moderatörlüğünde gerçekleştirilen panelde, Türkiye İş Bankası Yönetim Kurulu Başkanı Adnan Bali, Polisan Holding Yönetim Kurulu Başkanı deneyimli bankacı Tayfun Bayazıt ve QNB Bank Yönetim Kurulu Üyesi Temel Güzeloğlu gündeme dair değerlendirmelerde bulundu.

Türkiye Sermaye Piyasaları Birliği Yönetim Kurulu Başkanı Pamir Karagöz, 8. Türkiye Sermaye Piyasaları Kongresi’nin açılış konuşmasına katılımcıları selamlayarak başladı.

Dünyada üçüz bir dönüşümün hızla ilerlediğini belirten Pamir Karagöz, teknolojik gelişime bağlı dijitalleşmede de önemli bir dönüşüm yaşandığını vurguladı.

Karagöz, bu alandaki dönüşümün kurum ve kuruluşların süreklilikleri açısından kritik bir rol oynayacağını belirterek, “Dijital dönüşümün etkin bir şekilde yönetilmesi durumunda verimliliğe, sosyal kalkınmaya, ülke refahımıza ve sürdürülebilir bir geleceğin tasarlanmasına çok büyük katkılar sağlayacağına inanıyoruz” dedi.

Küresel anlamda ekonomide yaşanan değişimin toplumsal dönüşümün dinamiklerini hızlandırdığını belirten Karagöz, şu ifadeleri kullandı:

"Geleceği sürdürülebilir kılmanın anahtarı, sosyal ve cinsiyet eşitliğinin sağlanmasında yatıyor. Bu noktada öncelikle kadınların iş hayatına daha güçlü katılımını sağlamanın yanında gerek siyaset gerekse iş hayatında karar alma süreçlerinde de etkinliğini artırmamız gerekiyor. Özellikle halka açık şirketlerimizin yönetim kurullarında kadınların temsili anlamında gönüllü olarak uygulanan yüzde 25 oranının zorunlu kota uygulamasına dönüştürülmesini bekliyoruz. Finans sektörümüzün en kapsayıcı meslek örgütü olan Türkiye Sermaye Piyasaları Birliği olarak, sermaye piyasalarının derinleşmesinin şirketlere, yatırımcılara ve ülkemizin sürdürülebilir büyümesine sağladığı çok yönlü katkının daha da artması için yoğun bir çalışma içerisindeyiz."

Borsa İstanbul A.Ş. Genel Müdürü ve Yönetim Kurulu Üyesi Korkmaz Ergun, açılış konuşmasında Borsa İstanbul Grubu olarak, şirketlerin ve yatırımcıların, sermaye piyasalarının sunduğu imkânlardan daha fazla faydalanmaları için çalıştıklarını vurguladı.

Şirketleri, güçlü öz sermaye ve ortaklık kültürü ile sürdürülebilir bir büyümenin finansmanını sağlayabilmeleri için, halka arz yoluyla Borsaya davet eden Ergun, "Şirketlerimize sadece halka arz başvurusu yaptıktan sonra değil, öncesinde, yani karar ve hazırlık aşamasında da destek veriyoruz. Son dört senede, Borsamızda 177 şirket işlem görmeye başladı. Bu şirketlerin halka arzından 176 milyar TL kaynak sağlandı. Söz konusu şirketlerimizin işlem hacmi, toplam işlem hacmimizin dörtte birini oluşturmaktadır. Böylece, şirket sayımız 570’e ulaşırken, bu vesileyle BIST500 Endeksi’ni de hesaplamaya başladık" dedi.

Genel Müdür Ergun, Dünya Borsalar Federasyonunun yönetim kurulunda görev alarak ve İslam İşbirliği Teşkilatı Borsalar Forumunun genel sekretaryasını yürüterek çalışmaları yürüttüklerini ifade ederek şunları söyledi:

"Tüm kaynak kodlarına sahip olduğumuz BİSTECH Teknoloji Sistemi ile yatırımcılarımıza kesintisiz hizmet sunuyoruz. Kurduğumuz BISTECH Teknoloji Akademisi ile bilgi teknolojileri alanında insan kaynağı yetiştiriyoruz. Diğer yandan, üniversitelerimize kurduğumuz BISTECH Teknoloji Laboratuvarlarımızla ve Borsamızda verdiğimiz eğitimlerimizle finansal okur yazarlık alanında çalışmalarımızı sürdürüyoruz. Bu çerçevede, Türkiye Yüzyılı vizyonunda piyasalarımızı büyütürken, İstanbul’un uluslararası finans merkezi olma hedefine, 150 yıllık tecrübemizle güç katmaya devam edeceğiz."

"Türkiye Sermaye Piyasaları Kongresi"nde konuşan Sermaye Piyasası Kurulu Başkanı İbrahim Ömer Gönül, etkinliğin önemine işaret etti. 

Dijital dönüşümde finans aşamasında özellikle fintek'in gelecek yıllara damgasını vurmaya devam edeceğine inandıklarını bildiren Gönül, "Finansal sistem sadece sürdürülebilirlikle devam etmeyecek aynı zamanda toplumsal etkinin yapılmasında çok önemli bir yer sağlayacaktır. Bu nedenle son dönemde özellikle finansal okuryazarlık konusunda Kurum çalışmalarımızı hızlandırdık. Mayıs ayında Bakanımız Mehmet Şimşek'in katılımıyla SPK olarak bir Finansal Okuryazarlık Platformu'nu hayata aldık. Bunu hayata aldıktan sonra hızla diğer kamu kurumlarıyla ortak çalışmalara girdik" dedi.

Gönül, KOSGEB ve İŞKUR'la yapılan protokolleri de oldukça değerli gördüklerinin altını çizerek "Finansal okuryazarlığın aynı zamanda tüm eğitim hayatımızda ilkokuldan başlayarak değil, daha öncesinden başlayarak verilmesi gerektiği kanaatindeyiz. Bunu sağlamak için çalışmalarımıza devam ediyoruz. Müfredatta da yer almasını umduğumuz finansal okuryazarlık çalışmalarımız il ziyaretlerimiz kapsamında öğrencilerle buluşarak devam ediyor" açıklamasında bulundu.

Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz, 8’inci Türkiye Sermaye Piyasaları Kongresi’nin sermaye piyasasında yeni teknolojiler, alternatif yatırım araçları ve yeşil finans gibi alanlarda önemli perspektifler sunacağını söyledi. 

Orta Vadeli Program kapsamında, yurt içi tasarrufların artırılmasını, kaynak dağılımında etkinliğin sağlanmasını ve sermaye piyasalarının geliştirilmesi yoluyla finansmana erişimin kolaylaştırılmasını hedeflediklerini bildiren Yılmaz, "Türk lirası mevduatın toplam içindeki payı aynı dönemde yaklaşık 25 puan artarak yüzde 57,3 seviyesine ulaştı. Makro finansal istikrarımızı güçlendiren ve dayanıklılığımızı artıran programımız sayesinde bu yıl üç büyük kredi derecelendirme kuruluşundan 2 kez not artırımı alan tek ülkeyiz. Ekonomik programımızı kararlılıkla uygulayarak finansal istikrarımızı güçlendirmeye devam edeceğiz. Ayrıca, finansal okuryazarlığın yaygınlaştırılması da finansal istikrarı güçlendirme çabalarımızın önemli bir parçasıdır. Sermaye piyasalarının geliştirilmesi, finansal istikrarın desteklenmesinde kuşkusuz çok önemli rol oynamaktadır" dedi.

Cumhurbaşkanı Yardımcısı Yılmaz, Sermaye Piyasası Kurulu koordinatörlüğünde “Finansal Okuryazarlık Platformu” hakkında da şunları söyledi:

"Finansal okuryazarlık seviyesi toplumda arttıkça, bireylerin tasarruf alışkanlıkları güçlenecek, bilinçli yatırım kararları artacak ve ekonomik refah daha geniş kitlelere yayılacaktır. Kıymetli Misafirler, Üçüz Dönüşüm Çağı: Dijital, Yeşil ve Toplumsal Günümüzde dijitalleşme, sürdürülebilirlik ve toplumsal pozitif etki, birbirinden ayrı düşünülemeyecek üç temel dönüşüm alanıdır. Yani artık üçüz dönüşüm çağına girmiş bulunuyoruz. Bu süreçte sermaye piyasaları, hem bu dönüşümlerin itici gücü hem de risklerin azaltılmasını ve kaynakların en verimli şekilde kullanılmasını sağlayan bir mekanizma olarak öne çıkmaktadır."

Türkiye'nin güçlü sermaye piyasaları ve sağlam ekonomik altyapıyla dijital, yeşil ve toplumsal dönüşüm süreçlerinde lider bir ülke olma yolunda ilerlediğinin altını çizen Yılmaz, şu açıklamayı yaptı:

"Sermaye piyasalarımızın gücü, yalnızca ülkemizin ekonomik büyümesi için değil, aynı zamanda bölgesel ve küresel düzeyde finansal istikrar ve kalkınmaya da katkı sağlayacaktır. Bu dönüşümleri hayata geçirmek için finans sektörümüzü daha etkin, kapsayıcı ve sürdürülebilir hale getirmek adına kararlı adımlar atmaya devam edeceğiz. Türkiye Sermaye Piyasaları Kongresi’nde bu dönüşümlerin tartışılacağı ve yeni fikirlerin ortaya çıkacağına olan inancım tamdır. Ekonomimizin geleceği için dijitalleşmeyi ve sürdürülebilirliği esas alan, riskleri en aza indiren ve toplumsal faydayı önceleyen politikalar geliştirmeyi sürdüreceğiz. Bu yıl 8’incisi düzenlenen Türkiye Sermaye Piyasaları Kongresi’nin gerçekleştirilmesinde emeği geçen başta SPK ve Türkiye Sermaye Piyasaları Birliği olmak üzere tüm paydaşlara teşekkür ediyorum. “Kongremize Sen De Katıl, Darüşşafakalı Öğrencilerin Nitelikli Eğitimine Destek Ol!" başlıklı sosyal sorumluluk projesiyle kongre kapsamında Darüşşafaka’ya destek sağlayan tarafları tebrik ediyorum. Bu yaklaşımın benzer organizasyonlar yapan paydaşlara örnek olmasını temenni ediyorum."

8. Türkiye Sermaye Piyasaları Kongresi kapsamında, ‘Türkiye Finans Sektörünün Geçmişten Geleceğe Yolculuğu’ başlığı ile gerçekleştirilen ana panelin ardından, üçüz dönüşümün her bir başlığı altında 4’er olmak üzere toplamda 12 panel gerçekleştirilecek. 

Gün boyunca panellerin yanı sıra 16 modül eğitim de yine eş zamanlı olarak gerçekleşecek. Eğitimler de hisse senedi seçiminden borsada rasyonel yatırıma, yatırım yaparken analiz yöntemlerinden koçluk ve liderliğe kadar geniş bir alanda yapılacak.

Hibya Haber Ajansı

Yorum Yazın

E-posta hesabınız sitede yayımlanmayacaktır. Gerekli alanlar ile işaretlenmişdir.

Başka haber bulunmuyor!