Bakan Bayraktar: Maden ihracatımızın yıl sonunda 6 milyar doları aşacağına inanıyorum
İstanbul, 6 Aralık (Hibya) ?? Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Alparslan Bayraktar, Türkiye Maden Zirvesi’nde konuştu. Bayraktar, “Bu yılın ilk 11 ayında ise 5,5 milyar dolara ulaşan maden ihracatımızın yıl sonunda 6 milyar doları aşacağına ben yürekten inanıyorum.” dedi.
Bakan Bayraktar’ın konuşmasından bazı satır başları şöyle:
“Dünyadaki 90 civarındaki madenin 70’i ülkemizde bulunuyor. Üretilen maden çeşitliliği açısından Türkiye olarak dünyada 7’nci sırada yer alıyoruz. Bor, soda külü, alçıtaşı ve kromda ise ilk 5 içerisindeyiz. Bu durum ülkemizi madencilik sektörümüzü uluslararası arenada da çok önemli bir merkez haline getiriyor.
2023 yılı itibarıyla sektörümüzün toplam ekonomik büyüklüğü 270 milyar liraya ulaşarak gayrisafi yurtiçi hasılanın yüzde 1’ini oluşturmuş ve doğrudan 150 bin kişiye istihdam sağlamıştır.
Yine geçtiğimiz yıl madencilik sektörümüz 5 milyar 748 milyon dolar ihracat gerçekleştirerek ülkemizin ekonomisine önemli bir katkıda bulunmuştur. Bu yılın ilk 11 ayında ise 5,5 milyar dolara ulaşan maden ihracatımızın yıl sonunda 6 milyar doları aşacağına ben yürekten inanıyorum.
Son 22 yılda madenciliğimizin gayrisafi yurtiçi hasıla içindeki payını binde 6’lardan, yüzde 1.4’e kadar çıkardık. Ama bu rakam, Türkiye için az. Nihai hedefimiz veya yakın zamandaki hedefimiz, mutlaka bu oranı yüzde 5’lere yükseltmek.
Elbette bunun için yerli kömürden altına, diğer metalik madenlerden nadir toprak elementlerine ve bor madenine kadar her alanda yatırımı, üretimi, istihdam ve ihracatı artırmamız gerekiyor.
Ülkemizin sahip olduğu zengin kaynakları katma değerli bir şekilde işleyerek, ekonomimize kazandıracak ve Türkiye’yi madenler alanında net ihracatçı bir konuma mutlaka getireceğiz. Böylece ekonomimiz çok daha güçlü olacak, daha müreffeh, çok daha büyük bir ülke haline inşallah geleceğiz.
Madencilik sektörü, köklü bir değişim ve dönüşümle karşı karşıya. Artık dijitalleşme, yapay zeka madencilik sektörüne yoğun bir şekilde girmeye başladı.
Yapay zeka sayesinde büyük veri analiziyle daha doğru jeolojik tahminler yapılıyor ve enerji tüketimi optimize ediliyor. Makinelerden gerçek zamanlı veri toplayarak arızaların önlenmesine ve üretim süreçlerinin iyileştirilmesine imkan sağlanıyor. Sürdürülebilirlik de artık sektörümüzün vazgeçilmez, olmazsa olmak bir unsuru haline geldi.
Karbon ayak izimizi azaltmak için yenilenebilir enerji kaynakları artık maden sahalarına entegre ediliyor.
Dünyadaki rezervin yüzde 73’üne sahip olduğumuz bor madeninde yüzde 60’ın üzerinde küresel pazar payıyla liderliğimizi sürdürüyoruz. Bu çerçevede 2024 yılında 2,5 milyon ton bor ürünleri satışı karşılığında yüzde 97’si ihracat olmak üzere 1.3 milyar dolar satış gerçekleştirerek bir rekor kıracağız.
Bor madenini sadece hammadde olarak değil, katma değerli hale getirerek ara ürün ve uç ürün olarak satmak en büyük hedefimiz. Bu doğrultuda savunma sanayisinde ve aşınmaya dayanıklı makine parçalarının üretiminde kullanılan bor karbür üretimi için kurduğumuz Balıkesir Bandırma’da yıllık yaklaşık bin ton kapasiteli tesisimizde üretim faaliyetleri devam ediyor.”
Hibya Haber Ajansı
Yorum Yazın
E-posta hesabınız sitede yayımlanmayacaktır. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişdir.