Betimleme Nedir? TDK'ya Göre Betimleme Yapmak Ne Demek?
Kültür Sanat Haberleri - Betimleme öykü ve roman gibi olay yazılarında ve manzum eserlerde bir olayı ya da karakterleri detaylı bir şekilde anlatmaktır. Betimlemeler bir eserin daha anlaşılır ve akıcı olmasını sağlar. Sanatsal betimlerde karakterlerin kişilik özellikleri ön plan
Betimleme Nedir?
Betimleme, olayları, mekanları ve karakterlerin iç dünyalarını tasvir etmek demektir. En detaylı tasvirler, roman türündeki eserlerde yapılır.
TDK'ya Göre Betimleme Yapmak Ne Demek?
TDK'ya göre betimleme, karakter analizi yapmak, olay örgüsünü detaylı bir şekilde aktarmak, mekanların ve nesnelerin fiziki özelliklerini anlatmak anlamına gelir. Betimlemenin temel amacı, okurun kitapta anlatılanları gözünde canlandırmasını sağlamaktır.
Fiziksel Betimlemeye Örnekler:
1- Bana uzattığı mavi tarağın bir dişi kırılmıştı. O kadar eski görünüyordu ki rengi solmuş ve esnekliğini kaybetmişti. En az 20 yıllık olan bu tarağı elime alınca, onun sandığımdan çok daha dayanıklı olduğunu anladım.
Tarağın betimlemesi - Mavi renkli, eski, esnekliğini yitirmiş ama dayanıklı.
2- Harabe bir evin önünde durduk. Tahta kapılı bu evin dört penceresi vardı. Bazı pencerelerin camları kırıktı. Eğri büğrü bir bacası olan bu köhne ev, bir zamanlar kim bilir kimin yuvasıydı?
Evin betimlemesi - Köhne, harabe, tahta kapılı, pencerelerinin camları kırık
Sanatsal Betimleme
''İdris kendisini bir anda çok yorgun ve aciz hissetti. İçinden bağırmak ve saatlerce koşmak gelse de bir adım atmaya bile takati yoktu.''
Karakterin betimlemesi - Yorgun, aciz, istekli ama takatsiz
Kaynak: CNNTURK.COM
Yorum Yazın
E-posta hesabınız sitede yayımlanmayacaktır. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişdir.