Çanakkale
25 Nisan, 2024, Perşembe
  • DOLAR
    31.94
  • EURO
    34.50
  • ALTIN
    2336.1
  • BIST
    8960.89
  • BTC
    65754.82$

Depresyonda Mıyım?

Depresyonda Mıyım?
(doktortakvimi.com) Derin üzüntüler, stres, sıkıntı, yaşam şartları, ekonomik sorunlar... Bu liste daha da uzayabilir. Normal hayatın içerisinde ...

(doktortakvimi.com)

Derin üzüntüler, stres, sıkıntı, yaşam şartları, ekonomik sorunlar... Bu liste daha da uzayabilir.

Normal hayatın içerisinde bile kendimizi mutsuz, çaresiz ve keyifsiz hissedebilirken, yaşanan problemlerle birlikte depresyonda olduğumuza dair düşüncelere kapılabiliriz.

Ancak gün içindeki gelip geçici moral bozulmaları depresyon olarak adlandırılmaz. Canımızı sıkan bir durumla karşılaştığımızda depresyondayım desek bile bu gerçek bir depresyon değildir.

Üzüntü ve keder halinin günlük aktiviteleri engelleyecek bir hal alarak, uzun sürmesi ve işlevselliği bozması depresyon gelişiminin belirtisi olabilmektedir.

Adından sıkça bahsettiğimiz depresyon, belirtileri nasıl yaşanırsa yaşansın eğer tedavi edilmez ise ciddi bir sağlık sorunu haline gelir.

Depresyon tanısının koyulabilmesi için kişideki bazı özellikler sorgulanmalıdır.

Çökkün Duygudurum: Kişide çökkün, kederli, kasvetli ve sıkıntılı bir duygudurum hakimdir.

İlgisizlik: Önceden severek yapılan günlük etkinliklere (okumak, egzersiz yapmak, TV seyretmek gibi) ilginin azalabilir.

Uyku bozuklukları: Bu durumda uyku durumuna geçememe, sık sık uyanma, sabah erken uyanma ya da uyku halinin artması gibi tablolar gözlenebilir.

İştah sorunları: Kişi kilo kaybedebilir. Son bir ayda diyet yapmadan ortalama kilonun %5’i kadar, en az 4-5kg. verilebilir. Bazı depresif kişilerde de kilo artışı olabilmektedir.

Konsantrasyon güçlüğü: Depresyon halinde kişide dikkat dağınıklığı ve konsantrasyon güçlüğü görülür.

Yorgunluk: Fiziksel enerjide azalma ortaya çıkar.

Psikomotor huzursuzluk ya da retardasyon: Depresyon tablosu kişide ajitasyon hali ya da psikolojik fonksiyonlarda azalmaya yol açar.

Suçluluk-değersizlik düşünceleri: Yaşanan olaylardan suçluluk duyulabildiği gibi kişinin kendini değersiz hissetmesine de rastlanabilir.

Yaşamı tehdit eden düşünceler: Kişide ölüm düşünceleri, eğilimleri ya da girişimleri yani intihara yatkınlık görülebilir.

En az 2 hafta süren, yaşamınızın akışınızı bozacak derecede bu belirtilerin en az 5’ini kendinizde fark ediyorsanız, depresyonla karşı karşıya olduğunuz ve psikiyatrik yardım almanız gerektiği anlamına gelebilir.

Depresyon ile karşı karşıya olmasak bile, üzüntü ve sıkıntılı olduğunuz durumlarda baş edebilmek adına önerilere dikkate alabilirsiniz.

Öncelikle tüm problemleri çözebilecek güçte olduğunuzu unutmayın, Şimdi bize güç gelen her şey yakında güçlü yanlarımızı gösteren bir yaşam olayı olacak bize.

Düzenli egzersiz yapmayı ihmal etmeyin. Düzenli yapılan spor ve egzersizler beyindeki hormonların sağlıklı çalışmasını destekleyerek kişinin ruhsal bunalıma girme oranını azaltıyor.

Sağlıklı beslenmeye dikkat edin.

Düzenli uyumak fiziksel ve ruhsal olarak rahatlatır. Ruhsal ve bedensel sağlığınız yerinde olsun istiyorsanız düzenli uyumanız şart.

Vücut kendisini iyi hissedince bunu zihne ve duygulara da yansıtıyor.

Sosyal etkinliklere katılın. Yakınlarınız, aileniz ve arkadaşlarınızla sık sık görüşmek size iyi hissettirecektir.

Monoton yaşamınızı renklendirecek farklı uğraşlar, hobiler bulun.

Düşüncelerinizi fark edin. Olumsuz düşüncelerinizi bırakın.

Öfke ve kin duymayı bırakın. Öfkelenmek hem size hem de çevrenizdekilere zarar verir. Kendi ruh sağlığınız için affetmeyi deneyin.

Pozitif düşünce ve pozitif yaklaşım benimseyin.

Kendinize zaman ayırın.

Gülümseyin. Beden, ruh, zihin ve duygu ayrılamaz bir bütündür. Birini değiştirdiğimizde diğerleri de değişir ve birlikte hareket ederler.

Videolar için YouTube kanalımıza abone olmayı unutmayın!


  • 0
    SEVDİM
  • 0
    ALKIŞ
  • 0
    KOMİK
  • 0
    İNANILMAZ
  • 0
    ÜZGÜN
  • 0
    KIZGIN

Yorum Yazın

E-posta hesabınız sitede yayımlanmayacaktır. Gerekli alanlar ile işaretlenmişdir.

Başka haber bulunmuyor!