Çanakkale
28 Mart, 2024, Perşembe
  • DOLAR
    32.39
  • EURO
    35.13
  • ALTIN
    2243.5
  • BIST
    8955.77
  • BTC
    63331.78$

Erkekler neden daha az yaşar? Erkekler neden daha erken ölür?

Erkekler neden daha az yaşar? Erkekler neden daha erken ölür?
Bilim gün geçtikçe gelişiyor ve hızlanıyor. Bilim adamları ise yeni yeni araştırmalar üzerinde çalışarak insanlığa faydalı oluyor. Son yapılan ...

Bilim gün geçtikçe gelişiyor ve hızlanıyor. Bilim adamları ise yeni yeni araştırmalar üzerinde çalışarak insanlığa faydalı oluyor. Son yapılan araştırmalardan biri de erkeklerin ömrünün kadınlara göre neden kısa oluşuydu. Bilim adamları uzun süren bir çalışmanın ardından bu sorunun cevabını buldular. İşte dünyada büyük yankı uyandıran o çalışmanın sonucuna sizde çok şaşıracaksınız...

BİLİM CEVAP BULDU: ERKEKLER NEDEN DAHA ÖNCE ÖLÜYOR?

Erkeklerin ortalama ömürlerinin kadınlardan beş yaş daha kısa olduğu 1960 'lı yıllarından berri biliniyordu. Bu durumun neden kaynaklandığı bilimsel bir araştırmanın sağlam kanıtlarıyla ortaya çıktı. Science dergisinin bulgularına göre; araştırmalar, kalp kasının yaralanmasına ve ölümcül kalp yetmezliğine yol açabilecek olan Y kromozomunun kaybıyla bağlantılı olduğunu gösteriyor. Erkekler yaşlandıkça Y kromozomunu yitiriyor. 70 yaş ve üstü erkeklerin %40'ı bu kromozom sebebiyle tehlike altında olduğu tespit edildi. Bunun için ise mevcut ilaç denemelerinin yapıldığı bildirildi. Yani kopyalanan her yeni hücreden bazıları bölündüğü hücreden Y kromozomunun kopyasını alamıyor.



ERKEKLER YAŞLANDIKÇA Y KROMOZOMUNU YİTİRİYOR

Kromozomlar, canlı vücudundaki neredeyse tüm hücrelerin çekirdeklerinin içinde yer alan, sıkıca sarılmış DNA paketleridir. İnsan, 23 çift kromozom taşır. İnsanlarda 23 çift (toplamda 46 tane) kromozom bulunur. Bunların bir çifti cinsiyet kromozomlarıdır ve kadınlarda XX, erkeklerde XY şeklindedir. Cinsiyet kromozomlarının dışındaki 22 çifte otozom kromozomlar denir ve tüm insanlarda aynıdır. Bilim adamlarına göre özellikle 60 yaşından sonra erkeklerin kadınlardan daha hızlı öldüğünü, biyolojik olarak daha hızlı yaşlandıklarını belirtti. 70’li yaşlardaki erkeklerde yapılan bir incelemede, beyaz kan hücrelerinin neredeyse yüzde 40’ının Y kromozomundan yoksun olduğu, hatta 90’lı yaşlara gelince bu oranın yüzde 57’lere vardığı rahatlıkla görülüyor.



ERKEKLER YAŞ ALDIKÇA HASTALIKLARA DAHA EĞİLİMLİ OLUYORLAR

Virginia Üniversitesi araştırmacısı olan Kenneth Walsh açıklamasında, Pirfenidon adlı bir ilacın kromozom kaybının zararlı etkilerini önlemeye yardımcı olabileceğini belirtti. Erkekler yaşlandıkça hücrelerinde Y kromozomunu kaybederek daha risk altında olduklarını açıkladı. Ayrıca bilim adamları bu Y kromozomunu kaybeden erkeklerde genç yaşta ölme veya Alzheimer gibi yaşa bağlı rahatsızlıklar çıkabileceğini söylediler.

Videolar için YouTube kanalımıza abone olmayı unutmayın!


  • 0
    SEVDİM
  • 0
    ALKIŞ
  • 0
    KOMİK
  • 0
    İNANILMAZ
  • 0
    ÜZGÜN
  • 0
    KIZGIN

Yorum Yazın

E-posta hesabınız sitede yayımlanmayacaktır. Gerekli alanlar ile işaretlenmişdir.

Başka haber bulunmuyor!