Ankara
12 January, 2025, Sunday
  • DOLAR
    34.75
  • EURO
    36.55
  • ALTIN
    2950.5
  • BIST
    9846.68
  • BTC
    95589.51$

Erken Doğum Riski Varsa NST Testi Mutlaka Yapılmalı

Erken Doğum Riski Varsa NST Testi Mutlaka Yapılmalı
Medipol Üniversitesi SefaköyHastanesi Kadın Doğum Bölümü’nden Dr. Öğr. Üyesi Şerife Tuğba Kahraman, Hamileliklerde genellikle bebeğin erken doğum ya da anne karnında ölüm riskinde NST nonstress test önerilir. Eğer anne adayında hipertansiyon, kalp hastalığı, diyabet gibi ek hastalıklar varsa bu testin 32’nci haftadan önce veya sık aralıklarla yapılması gerekebilir” dedi.

NST (Non-stress) testinin anne ve bebeğin kalp atış hızını, oksijen durumunu, rahimdeki kasılmaları, sancı değeri ve bebeğin hareketlerini gösterdiğini söyleyen Medipol Sefaköy Üniversite Hastanesi Kadın Doğum Bölümü’nden Dr. Öğr. Üyesi Şerife Tuğba Kahraman, NST testi hakkında açıklamada bulundu.

Nonstress Test’te (NST) elektronik bir monitör yardımı ile anne karnındaki bebeğin kalp seslerinin kayıt edildiğini söyleyen Dr. Öğr. Üyesi Şerife Tuğba Kahraman, bu testin bebeğe ve anneye zarar vermeden kolaylıkla yapıldığını ve fetüsün sağlığı hakkında önceden bilgi verdiğini belirtti.

NST NASIL YAPILIR?

NST’nin antenatal dönem dediğimiz doğum önceki süreçte bebeğin iyilik halinin değerlendirilmesini sağlayan testlerden olduğunu anlatan Kahraman, “Bir alete bağlı 2 tane prop bulunuyor. 1 prop bebeğin kalp atışlarını kayıt ederken diğer prob ise uterin kontraksiyon dediğimiz sancıları kayıt eder. Aynı zamanda annenin eline bir buton da verilerek hareket ettiğinde basması söylenerek nst esnasında bebeğin ne kadar hareket ettiği görülebilir.  NST’ye gebeler ortalama olarak 20 dakika bağlı kalırlar ve tok karnına bağlanmaları gerekir. Bu süreç sonunda çıkan nst kağıdına bakarak doktor, bebeğin kalp atış hızını, artış ve düşüşleri, uterin kontraksiyonları yani sancıyı, annenin kalp atış hızını ve NTS süresinde bebeğin ne kadar hareket ettiğini görebilir” diye konuştu.

TESTİN SIKLIĞINI GEBELİĞİN SEYRİ BELİRLER 

NST testinin genellikle gebeliğin 32’nci haftasından sonra istendiğini dile getiren Kahraman, “Gebelikte bir sıkıntı olmadıkça 2 haftada bir 36’ncı haftaya kadar istenebilir ve 36’ncı haftadan sonra fetal iyilik halinin değerlendirilmesi için haftada bir kullanılması gerekir. Günaşımı gebeliklerde doktoruna bağlı olarak daha sık aralıklarla istenebilir. Bazı durumlarda kalp atışından çok uterin kontraksiyon takibi için kontraksiyon (sancı) probu kullanılabilir.”dedi.

ANNE KARNINDA İYİLİK HALİ

Gebelikte anne adaylarının yaptırmış olduğu rutin kontrollerden NST testinin doğru zamanda yapılmasının gerekliliğine dikkat çeken Dr. Öğr. Üyesi Şerife Tuğba Kahraman, sözlerini şöyle sonlandırdı;

“NST değerlendirirken doktordan duyduğunuz akselerasyon terimi bebeğin kalp atışlarında beklenen artışların olduğunu gösteren, bebeğin iyilik halini gösteren bir terim iken deselerasyon ise bebeğin kalp atışında görülen istenmeyen düşüşler için kullanılır. Bebeğin uyuduğu zamanlarda, annenin aç olduğu zamanlarda, annenin dehidrate yani susuz olduğu zamanlarda ya da bebeğin gerçekten sıkıntıda olduğu (hipoksik) durumlarda NTS iyi çıkmayabilir. Tekrar edilmesi ya da 20 dakikadan uzun çekilmesi gerekebilir. NST’de görülen uterin kontraksiyonlar yani halk arasındaki adıyla sancılar sadece rahimdeki kasılmaları gösterir. Gebenin başka yerindeki sancı, ağrı ya da uterusta olmayan kasılmalar NST’de gözlenmez. NST’de rahimdeki kasılmaların kaç dakika ara ile olduğu ve şiddeti anlaşılabilir.”


Hibya Haber Ajansı

Yorum Yazın

E-posta hesabınız sitede yayımlanmayacaktır. Gerekli alanlar ile işaretlenmişdir.

Başka haber bulunmuyor!