Ankara
12 January, 2025, Sunday
  • DOLAR
    34.75
  • EURO
    36.55
  • ALTIN
    2950.5
  • BIST
    9846.68
  • BTC
    95589.51$

Feodalite Nedir? TDK'ya Göre Feodalizm Ne Demek?

Feodalite Nedir? TDK'ya Göre Feodalizm Ne Demek?
Kültür Sanat Haberleri - Feodalite, İlk Çağ'dan Orta Çağ'ın sonuna kadar etkili olmuş bir yönetim şeklidir. Bu kelime Latincede çok kıymetli mal anlamına gelen Feodal kelimesinden türetilmiştir. Feodalizmin ortaya çıkışında Doğu Roma İmparatorluğunun iktisadi açıdan zayı

Feodalite Nedir? 

Feodalite, bölgesel ve hiyerarşik bir yönetim şeklidir. Kısıtlı bir bölge ile sınırlı kalmasının en büyük nedeni, ülke topraklarının kalın duvarlarla korunuyor olmasıdır. 

Feodalizmin en belirgin özelliklerinden biri hiyerarşik bir yapıya sahip olmasıdır. Bu yönetim şeklinde, mutlak güç ve otorite kraldır. Feodalite bu yönüyle monarşiye benzer. Kraldan sonra senyörler ve asiller, hiyerarşinin en üst basamağında yer alır. 

Feodalitenin egemen olduğu topraklarda Katolik Kilisesi güçlenmiş ve ruhban sınıfı ülke yönetiminde söz sahibi olmuştur. Kiliseden sonra çeşitli ayrıcalıklar elde eden diğer sınıf burjuvadır. Bu dönemin burjuvaları toprak sahipleriydi ve devlete her yıl düzenli vergi ödedikleri için birtakım imtiyazlar elde etmeyi başarmışlardı. 

Hiyerarşinin en alt basamağında ise hiçbir söz hakkı ve özgür olma şansları bulunmayan köylüler yer alıyordu. 

TDK'ya Göre Feodalizm Ne Demek? 

TDK'ya göre feodalizm, sanayi devrimine kadar Avrupa'nın genelinde hakim olmuş, bir yönetim şeklidir. Aynı zamanda bir iktisadi sistem olan feodalizmde ekonomi tarıma dayalıydı. 10. yüzyılda barutun icat edilmesi, kalın duvarlarla korunan ülkelerin yıkılmasına ve feodalitenin çökmesine neden olmuştur. 

Kaynak: CNNTURK.COM

Yorum Yazın

E-posta hesabınız sitede yayımlanmayacaktır. Gerekli alanlar ile işaretlenmişdir.

Başka haber bulunmuyor!