Fethiye’de Uğur Mumcu Anıtı türkülerle açıldı
Fethiye’de Uğur Mumcu Parkı, adına yakışan bir anıta kavuştu. Heykeltıraş Onur Fırat Fen’in yaptığı Uğur Mumcu’nun anıt heykeli törenle açıldı.
GÜLYÜZ YURDAGÜL SIRT ( DOST GAZETESİ)
Yoğun bir katılımın olduğu açılış töreninde, yapılan konuşmalarla gazeteci-yazar Uğur Mumcu anılırken, anekdotlarla da merhumun gazeteciliği ve kişiliği, katılımcılara bir kez daha hatırlatıldı.
Açılış törenine; CHP Genel Başkan Yardımcısı Ahmet Akın, Muğla Milletvekilleri Burak Erbay, Suat Özcan, Süleyman Girgin, geçmiş dönem milletvekilleri, CHP İlçe Başkanı Mehmet Demir, CHP ilçe örgütü yönetimi, meclis üyeleri, STK temsilcileri, Fethiye Belediye Başkanı Alim Karaca, oda ve dernek başkanları, Cumhuriyet Gazetesi'nden Miyase İlknur, Yeniçağ Gazetesi'nden Murat Ağırel, Birgün Gazetesi'nden İbrahim Varlı, Hürriyet Gazetesi'nden Deniz Sipahi, Posta Gazetesi'nden Banu Şen, Milliyet Gazetesi'nden Engin Uğur Ağır ve ayrıca Barış Yarkadaş, Ümit Zileli, Esat Aydın ile vatandaşlar katıldı.
Açılış töreninde Fethiye Belediyesi Bando takımı, Uğur Mumcu türkülerine can verirken, tören alanında kurulan masalardan Uğur Mumcu ile ilgili bilgilerin yer aldığı kitapçıklar ve karanfiller de halka dağıtıldı.
Açılış töreninde yapılan konuşmalarda ilk olarak Tarık Konal kürsüden Uğur Mumcu'nun ağabeyi Ceyhan Mumcu'nun mesajını okudu. Mumcu, mesajında kardeşi Uğur Mumcu'yu anlatırken, "Anlatılması güç bir üzüntü içindeysem de onun bu unutulmayışından kıvanç duymaktayım. Bu yapıtın sanatçısına, bu meydana adını verenlere, oluşmasına katkı sağlayanlara, bu anmaya katılan ülkemizin bilimden, sanattan, aydınlanmadan yana olan tüm güzel insanlarına gönül dolusu teşekkür gönderiyorum" ifadelerine yer verdi.
UNUTMAYACAĞIZ, UNUTTURMAYACAĞIZ
Fethiye Belediye Başkanı Alim Karaca da anıt, içlerindeki acının ve üzüntünün ifadesi olduğunu söylerken, "Bizler Uğur Mumcu'yu unutmamak ve unutturmamak adına bu anıtı sizlerle birlikte açıyoruz. Anıtta Fethiye'de yetişmiş sanatçı arkadaşımızın bütün duyguları var. Bizler adalet ve yargının basın içinde ve buradaki insanlar içinde eşit olmasını temenni ediyoruz. Yapılan anketlerde yüzde 48 ile aldığımız Fethiye Belediyesi'nde büyük bir artışla yüzde 63'lere gelmiş durumdayız. Bizler Uğur Mumcu gibi düşünüp Uğur Mumcu gibi yaşayan insanlar olarak, Uğur Mumcu'nun geçmişte bu ülkeye verdiği değerleri yaşatarak onu unutturmayacağız" şeklinde duygu ve düşüncelerini ifade etti.
UĞUR MUMCU BURADA YAŞAYACAK
CHP Genel Başkan Yardımcısı Ahmet Akın da törende yaptığı konuşmada, ülkenin özgür kalemi Uğur Mumcu'nun evinin önünde katledilişinin üzerinden 28 yıl geçtiğini hatırlatarak ölümsüz gazeteciden bahsetti.
Uğur Mumcu'nun anıt heykelini yapan Onur Fırat Fen ise kısa bir konuşma yaparak "Bu görevi bana layık gören değerli başkanımız Alim Karaca'ya ve ekibine çok teşekkür ediyorum. Bu projede ismim gibi onurlandım. Memleketimize hayırlı uğurlu olsun" dedi.
UĞUR MUMCU'NUN EN BEĞENDİĞİM YONTUSU BURADAKİ OLDU
Cumhuriyet Gazetesi Yazarı Miyase İlknur da gazeteleri için Fethiye'nin ayrı bir önemi olduğunu vurgulayarak, "Kurucumuz Yunus Nadi Fethiyeli. Fethiye olmasaydı Cumhuriyet Gazetesi olmayacaktı. Belki bizler ve Uğur Mumcu, sizlere seslenme olanağı bulamayacaktık" dedi.
YERİ DOLDURULAMAZ
Yeniçağ Gazetesi yazarı Murat Ağırel ise ağabeyi olarak gördüğü Uğur Mumcu'nun anma gününde hem hüzünlü hem de gururlu olduğunu söylerken, Cumhuriyetin devrimlerini en kılcal damarlarına kadar nakşederek kalemini asla satmadan, kırmadan, kiralamadan ve Mumcu'nun izinde yürüyerek yazmaya çalıştığını açıkladı.
ÖNEMLİ OLAN HALKI ARKANDA HİSSETMEK
Gazeteci yazar Ümit Zileli ise, "Ne olacaksın diye sorduklarında Cumhuriyet Gazetesi yazarı olacağım derdim. 20 yıl sonra bu gerçekleşti ve bunda Uğur Mumcu'nun çok büyük emeği vardır" dedi.
UĞUR MUMCU ÇOK AĞIR BEDEL ÖDEDİ
CHP 25. ve 26. Dönem milletvekili, yazar Barış Yarkadaş ise Uğur Mumcu'nun Türkiye’nin bağımsızlığı ve özgürlüğü arzusunu ağır bedel olarak canıyla ödediğini söyledi.
Konuşmaların ardından karanfiller anıta konuldu. Vatandaşlar anıt önünde hatıra fotoğrafı çektirmeyi de ihmal etmezken, Heykeltıraş Onur Fırat Fen imzalı anıtın 220 cm x 70 cm x 70 cm ölçülerinde ve kompozit ahşaptan yapıldığı öğrenildi. Anıtta ayrıca “Vicdan sustu. Hukuk sustu. İnsanlık sustu. Göz göre göre öldürüldük. Ey halkım unutma bizi!” sözlerine yer verildiği görüldü.
Yorum Yazın
E-posta hesabınız sitede yayımlanmayacaktır. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişdir.