Global Piyasalarda Endeks Geçtiğimiz Haftayı Karışık Seyir İle Tamamladı
Global enflasyonist baskılar ve jeopolitik risklerin gölgesinde endeks geçen haftayı karışık seyir ile tamamladı.
BIST100… Global enflasyonist baskılar ve jeopolitik risklerin gölgesinde endeks geçen haftayı karışık seyir ile tamamladı. Buna göre endeks tarafında katalizler bazında baskının artma riski de devam etmektedir. Enflasyonist baskıların gölgesinde geçen haftalarda hükümet yeni ekonomik destek paketini açıkladı. Özellikle temel gıda maddelerinde yapılan %7’lik kdv indiriminin enflasyona olumlu etkide bulunacağı beklentisi önümüzdeki ayın enflasyonuna yansıması beklenmektedir. Geçen hafta TCMB faizi %14 seviyesinde sabit bıraktı.
USDTRY… Güne 13.79 TL seviyelerinde başlayan kur, geçen haftalarda olduğu gibi yatay seyre devam etmektedir. ABD enflasyonunun 40 yılın zirvesini görmesi FED tarafındaki faiz artırım baskılarını artırmaktadır JP Morgan’nın beklentisi 9 faiz artışı yönündedir. Global enflasyonist endişeler gölgesinde yurtiçi enflasyonunda da yükselişin devam etmesi risk algısı olarak olumsuz bir etken olmaya devam etmektedir. Geçen haftalarda Hazine ve Maliye Bakanı’nın açıkladığı ekonomik destek paketi enflasyonist baskı açısından olumlu etki yapması beklenmektedir.
EURTRY… Türk Lirası, ekonomik önlem paketi sonrası değer kaybını durdursa bile enflasyonist endişeler gölgesinde parite yatay seyre devam etmektedir. Mevcut “Ekonomik Önlem Paketi” öncesinde 20 TL seviyelerini test eden parite ay boyunca yatay seyrini koruyarak sabah saatlerinde 15.62 TL seviyelerinde seyretmektedir.
EURUSD… Yeni yıl da Global baz da olduğu gibi Avrupa tarafında da Omicron endişeleri ve enerji bazlı enflasyonist endişeler devam etmektedir. Buna geçen haftalarda açıklanan Euro Bölgesi enflasyon oranının 5,1% ile en yüksek seviyede olması, bu endişeleri devam ettirmektedir. Ancak mevcut tarafta yapılan açıklamalarda teyit edildiği üzere enflasyonun başlıca nedenleri enerji olarak görülmektedir. Ayrıca Rusya’nın Ukrayna konusunda attığı adımlar üzerine AB Rusya askeri yönetim kademesindeki bazı yönetici ve 2-3 Rus bankasına yaptırım kararı aldılar.
XAUUSD… FED’in faiz artırım beklentilerinden ziyade jeopolitik riskler altını yukarı yönlü etkilemektedir. Özellikle geçen haftalarda açıklanan Euro bölgesi, ABD enflasyonu ve Rusya’nın Ukrayna’yı işgal etme tehlikesi jeopolitik risk olarak altını güçlendirmektedir. En son Rusya yönetimi Ukrayna’da bulunan bağımsız iki bölgeyi tanıma kararı aldı. Buna uluslararası tepkiler gecikmedi ve akabinde ABD ve AB tarafından yaptırım kararları alındı. Jeopolitik risk açısından gözler Rusya’nın atacağı diğer adımlarda olacaktır.
GLDGR… Jeopolitik riskler gölgesinde ons altının yükselişi gram altınıda yukarı yönlü etkilemiştir. Savaş yönlü endişeler halan önemini korumaktadır. Sabah saatlerinde gram altın 841 TL seviyelerini görmektedir.
BRENT… Geçen haftalarda yapılan OPEC+ toplantısından şaşırtan bir karar çıkmadı. Tekrardan OPEC + toplantısında 400 bin varillik üretimin Mart ayında da devam edeceği kararı alındı. Brent petrol jeopolitik risklerin gölgesinde rallisini durdurarak karışık bir seyir izlemektedir.
S&P500… Son dönemde aşırı satış dalgasına maruz kalan endeks, jeopolitik riskler, Omicron varyantı ve arz kaynaklı son 40 yılın en yüksek enflasyonunu görmesi risk unsuru olarak önemini korumaktadır. Buna FED’in erken sıkılaştırması satış baskısını arttırmaktadır. En son Ukrayna’nın savaşa girme riskine karşı ABD ve AB’nin yaptırım kararları global riskleri devam ettirici bir unsurdur.
Kaynak Alan Yatırım
Hibya Haber Ajansı
Yorum Yazın
E-posta hesabınız sitede yayımlanmayacaktır. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişdir.