Ankara
12 January, 2025, Sunday
  • DOLAR
    34.75
  • EURO
    36.55
  • ALTIN
    2950.5
  • BIST
    9846.68
  • BTC
    95589.51$

İsfirar-I Şems Vakti Nedir? Şems Saati Ne Zamandır, Neye Denir?

İsfirar-I Şems Vakti Nedir? Şems Saati Ne Zamandır, Neye Denir?
Gazete Haberleri - İslam dininde vakitler güneşin hareketlerine göre belirlenmiştir. Sabah, öğle, ikindi, akşam ve yatsı vakitleri güneşin ve yıldızların durumuna göre belirlenmiştir. İsfirar-ı Şems vakti, güneşin sarardığı bir zaman dilimini anlatmaktadır. Bu zaman dilimi i

  İsfirar-ı Şems Vakti Nedir?

 Güneşin batmaya yakın bir zamanda dumansız bir hale gelmesi, berrak bir görüntüye kavuşması ve göz kamaştırmayacak duruma gelmesi durumdur. Diğer bir deyişle güneşin bir mızrak boyu olduğu zamandan battığı zamana kadar olan zaman dilimidir. Güneş ışınlarının en yatay olduğu zaman dilimidir. Gölgeler normal boyundan uzun olur.

 Şems Saati Ne Zamandır, Neye Denir?

 İslam alimleri astronomi ilmine göre isfirar-ı Şems vaktini, güneşin batmaya yakın bir mızrak mesafeye gelmesi ile ufka 5 derece kadar yakınlaşması olarak tarif etmiştir. Şems saati ise salı gününün ikinci vaktidir. Alimler bu saatte dinlenmeyi ve istirahati uygun görmüştür. Bu vakitte dinlenmek ve dünya işlerini bir kenara bırakmak uygundur.

 İslam'da beş vakit namazın belirlenmesi güneşin hareketlerine göredir. İkindi yani asr vakti öğle vaktinin bitmesiyle başlar ve güneşin üst kısmının görünen ufukta kaybolmasıyla biter. İsfirar-ı şems ise kerahat vakti dediğimiz vakittir. Namazı bu vakte ertelemek caiz değildir. Ancak namaz geç kalırsa kılınabilir. Cenaze namazının yanı sıra secde-i tilavet bu vakte ertelenmez. Ancak bu vakte tekabül ettiği zaman eda edilir.

 

 

 

 

 

Kaynak: CNNTURK.COM

Yorum Yazın

E-posta hesabınız sitede yayımlanmayacaktır. Gerekli alanlar ile işaretlenmişdir.

Başka haber bulunmuyor!