Kanser Günü’nde sigara uyarısı
Aksaray İl Sağlık Müdürlüğü Halk Sağlığı Hizmetleri Başkanlığı Dr. Mustafa Zahid Kaya, kanserden ölümlerin yüzde 22’sini tütünün oluşturduğunu kaydederken, “ Sigarayı bırakanların yaşam kalitesi ve süresi de artıyor” açıklamasında bulundu.
AKSARAY (İGFA) - Aksaray İl Sağlık Müdürlüğü Halk Sağlığı Hizmetleri Başkanlığı Dr. Mustafa Zahid Kaya, 4 Şubat Kanser Günü dolayısıyla yazılı bir açıklama yaptı. Günümüzde kanser nedeniyle gerçekleşen ölümlerinde tütün kullanımı, fazla kilo, obezite, meyve ve sebzeyi az tüketme, yetersiz fiziksel aktivite ve alkol tüketiminin yer aldığını hatırlatan Kaya, erken tanı ve uygun şekilde tedavi edilmiş kanserin iyileşme olasılığının yüksek olduğunu söyledi.
Dünya Kanser Günü’nün, hastalık konusunda farkındalığı ve eğitimi artırıp, dünyanın her yerindeki hükümetler ile bireyleri hastalığa karşı harekete geçmeye zorlayarak her yıl milyonlarca önlenebilir ölümün önüne geçmeyi amaçladığını kaydeden Dr. Mustafa Zahid Kaya, “ İlk olarak 2005 yılında ülkemizin de yakın işbirliği içerisinde olduğu Uluslararası Kanser Kontrol Örgütü (UICC) tarafından düzenlenen Dünya Kanser Günü etkinlikleri, izleyen yıllarda her yılın 4 Şubat günü UICC ve işbirliğindeki kuruluşlarla birlikte küresel düzeyde yürütülen kampanyalarla geleneksel hale getirilmiştir” diye konuştu.
KANSER ÖLÜMLERİNİN YÜZDE 22'Sİ SİGARADAN
Tütün kullanımının, kanser gelişimi yönünden en önemli risk faktörü olup kansere bağlı ölümlerin yaklaşık yüzde 22’sinden sorumlu olduğunun altını çizen Aksaray İl Sağlık Müdürlüğü Halk Sağlığı Hizmetleri Başkanlığı Dr. Mustafa Zahid Kaya, “Akciğer kanserinin yanı sıra özefagus, mesane, böbrek, pankreas, mide, serviks (rahim ağzı) kanserlerinden de sorumlu olduğu bilinen tütün kullanımı, hangi yaşta olursa olsun terk edildiğinde kişinin yaşam kalitesi ve yaşam süresi üzerinde anlamlı bir fark yaratıyor” açıklamasını yaptı.
Aksaray İl Sağlık Müdürlüğü Halk Sağlığı Hizmetleri Başkanlığı Dr. Mustafa Zahid Kaya, ülke genelinde kanser taramalarının iki türlü yapıldığını söylerken, “Toplum tabanlı taramalar; Kanser Erken Teşhis, Tarama ve Eğitim Merkezleri (KETEM), Toplum Sağlığı Merkezleri (TSM), Sağlıklı Hayat Merkezleri (SHM), Aile Sağlığı Merkezleri (ASM) ve Mobil kanser tarama araçları da dahil olmak üzere ücretsiz olarak yapılmaktadır. Kırsal ve dezavantajlı gruplarımıza illerimizdeki mobil tarama araçları ile tarama hizmeti verilmektedir. Taramalarımız COVID-19 pandemisi nedeni ile tüm Enfeksiyon Kontrol Önlemleri Rehberi doğrultusunda gerekli önlemler alınarak devam ediyor. Fırsatçı taramalar ise ikinci ve üçüncü basamak sağlık kuruluşlarında yapılıyor” dedi.
Yorum Yazın
E-posta hesabınız sitede yayımlanmayacaktır. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişdir.