Çanakkale
24 Nisan, 2024, Çarşamba
  • DOLAR
    31.94
  • EURO
    34.50
  • ALTIN
    2336.1
  • BIST
    8960.89
  • BTC
    65754.82$

Kolestaz Nedir? Hamilelikte Ayaklarım Neden Kaşınıyor?

Kolestaz Nedir? Hamilelikte Ayaklarım Neden Kaşınıyor?
Kaşıntılı hissetmekten daha sinir bozucu bir şey yoktur. Kaşınmayı düşünmek bile seni daha da kaşındırabilir! Bazı insanlar hamilelikleri ...
Kaşıntılı hissetmekten daha sinir bozucu bir şey yoktur. Kaşınmayı düşünmek bile seni daha da kaşındırabilir! Bazı insanlar hamilelikleri sırasında kaşıntılı ciltte bir artış yaşarlar. Kaşıntı vücudun her yerinde olabilir veya ayaklar gibi birkaç alanla sınırlı olabilir.

Çoğu zaman, hamilelik sırasında kaşıntılı ayaklar yaygındır ve bir sorun değildir. Yine de sürekli kaşınıyor ve kaşınıyorsanız, bunu bir sağlık uzmanına söylemeniz önemlidir, böylece hamilelik kolestazı adı verilen ve hamilelik sırasında ayaklarda ve ellerde kaşıntıya neden olabilen bir karaciğer hastalığını ekarte edebilirler.

sırasında neden ayaklarınızın kaşındığına, nedenlerinin neler olduğuna, ne zaman tıbbi yardıma başvurulacağına ve en önemlisi, çok ihtiyaç duyulan rahatlamanın nasıl sağlanacağına daha yakından bakalım.

Hamilelikte Ayaklarım Neden Kaşınıyor?​

Hormonlar, artan terleme ve sedef hastalığı gibi cilt rahatsızlıkları gibi hamilelik sırasında ayaklarınızın kaşınmasının birkaç farklı nedeni vardır. Bunlar ciddi durumlar olarak kabul edilmez ve evde kaşıntıyı azaltma önlemleri veya doktor onaylı ilaçlar alınabilir.

Bazen hamilelik sırasında ayakların kaşınması, adı verilen bir durumdan kaynaklanır. Kolestazda, karaciğeri işlev bozukluğuna tetikler, bu da karaciğerde ve kan dolaşımında safra birikmesine neden olur ve sonuçta çok kaşıntılı ayaklar ve ellerle sonuçlanır. bebeğiniz için zararlı olabilir, bu nedenle tedavi edilmesi ve yaşayabileceğiniz kalıcı kaşıntıları sağlık uzmanınıza bildirmeniz önemlidir.

Hamilelikte Ayak Kaşınmasının Nedenleri​

Uzmanlar, değişen hamilelik hormonlarının ayak kaşıntısının en sık görülen nedenlerinden biri olduğunu söylüyor. Hormonal değişikliklerin sinir uçlarınızı etkileyerek onları daha hassas ve kaşıntılı hissetmeye daha yatkın hale getirdiğini açıklıyor. Uzmanlar spesifik olarak, fibromiyaljisi veya sinirle ilgili diğer rahatsızlıkları olan hamile kişilerin hamilelik sırasında daha fazla cilt hassasiyeti ve kaşıntı yaşayabileceğini açıklıyor.

ayrıca cildinizin her yerinde gerilmesine neden olur, bu da dehidrasyona ve nem kaybına yol açabilir, her ikisi de cildinizin kaşınmasına neden olabilir. Birçok hamile birey ayaklarının düzleştiğini fark eder. Ayaklarınızın düzleşmesi de daha fazla terlemesine neden olabileceğinden dolayı kaşıntı artacaktır.

Kolestaz Hakkında Bilmeniz Gerekenler​

Gebeliğin intrahepatik kolestazı (ICP) veya obstetrik kolestaz olarak da bilinen kolestaz, her 1000 ebeveynden yaklaşık bir veya ikisini etkileyen bir karaciğer rahatsızlığıdır. Ayrıca, özellikle ayaklarda ve ellerde kaşıntı yaşıyorsanız, hamilelikte olası bir kaşıntı nedenidir.

Ayak hastalıkları uzmanları, kolestazın karaciğer tarafından üretilen sindirim sıvısı olan safrayı işleme yeteneğindeki azalma veya durmanın bir sonucu olarak ortaya çıktığını açıklıyor. Kolestazda kaşınmanın patogenezi bilinmemektedir, ancak deride kaşıntıya neden olan safra asidi birikimi de dahil olmak üzere bazı hipotezler öne sürülmüştür.

Uzmanlar kolestazın genellikle hamileliğin sonlarına doğru gerçekleştiğini ve vücutta veya belirli bölgelerde görülebileceğini söylüyor. Kaşıntı yoğunluğu artma ve azalma eğilimindedir ve genellikle geceleri daha kötüdür, bu da uyku bozukluğuna yol açar. Kolestaz ile ilgili kızarıklık yoktur, sadece kaşıntı vardır.

Ellerde ve ayaklarda kaşıntı kolestazın ana semptomlarıdır, ancak bazen mide bulantısı, yorgunluk, iştahsızlık, koyu renkli idrar ve karnınızın sağ üst tarafında ağrı gibi başka semptomlar da fark edebilirsiniz. Gözleriniz ve cildiniz de sarılık (sararmış) görünebilir.

Kolestaz sadece can sıkıcı ve endişe verici semptomlara neden olmaz: tedavi edilmezse gelişmekte olan bebeklere zarar verebilecek ciddi bir tıbbi durumdur. Tedavi edilmeyen kolestaz, erken doğum, fetal sıkıntı, bebeklerde solunum sorunları ve ölü doğumlara neden olabilir. Bu nedenle, hamilelikte herhangi bir kalıcı kaşıntıyı ciddiye almanız ve belirtilerinizi bir sağlık uzmanına bildirmeniz önemlidir.

Herhangi bir yeni kaşıntı semptomunu yaşarsanız bir sağlık uzmanına bildirmenin önemini vurgulamaktadır, çünkü bunlar kolestaz için test edilip sonra tedavi edilmeniz gerekip gerekmediğini belirlemenize yardımcı olabilir.

Kolestaz teşhisi, bir kan testi ve fizik muayeneyi içerir. Tedavi ilaç içerir; Bu işe yaramazsa, bebeğinizin erken doğumu önerilebilir.

Hamileliğin tüm vücudumuz üzerinde büyük bir etkisi vardır ve çoğumuz için bu, normalden daha fazla kaşınmak anlamına gelir. Kaşıntı kısa bir süre devam ettiğinde ve çok rahatsız edici olmadığında, basit rahatlama önlemleri alıp kaşıntının geçmesini beklemekten başka bir şey yapmamıza gerek kalmaz. Ancak kalıcı veya rahatsız edici herhangi bir kaşıntı, sağlık uzmanınıza bildirilmelidir.

Ellerinizi ve ayaklarınızı içeren ve geceleri daha kötü olan kaşıntı, uygun şekilde tedavi edilmezse bebeğinizi etkileyebilecek ciddi bir durum olan kolestaz belirtisi olabilir. Sonunda kolestaz geçirirseniz endişelenmemeye çalışın. Uygun bakım ile kolestaz etkili bir şekilde yönetilebilir ve tedavi edilebilir.

Videolar için YouTube kanalımıza abone olmayı unutmayın!


  • 0
    SEVDİM
  • 0
    ALKIŞ
  • 0
    KOMİK
  • 0
    İNANILMAZ
  • 0
    ÜZGÜN
  • 0
    KIZGIN

Yorum Yazın

E-posta hesabınız sitede yayımlanmayacaktır. Gerekli alanlar ile işaretlenmişdir.

Başka haber bulunmuyor!