Ankara
11 January, 2025, Saturday
  • DOLAR
    34.75
  • EURO
    36.55
  • ALTIN
    2950.5
  • BIST
    9846.68
  • BTC
    95589.51$

Korona virüs salgınında göz sağlığına dikkat

Korona virüs salgınında göz sağlığına dikkat
SANKO ÜNİVERSİTESİ TIP FAKÜLTESİ GÖZ HASTALIKLARI ANABİLİM DALI BAŞKANI DOÇ. DR. PELİN ÖZYOL, KORONA VİRÜSÜN SIKLIKLA AĞIZ, BURUN VE GÖZ YÜZEYİNİ KAPLAYAN ZAR YAPISINDAKİ MUKOZALARA TEMAS YOLUYLA BULAŞTIĞINI SÖYLEYEREK, LENS KULLANIMINDAN EL TEMİZLİĞİNE KADAR GÖZ SAĞLIĞI İÇİN YAPILMASI GEREKENLER KONUSUNDA UYARILARDA BULUNDU.

SANKO Üniversitesi Tıp Fakültesi Göz Hastalıkları Anabilim Dalı Başkanı Doç. Dr. Pelin Özyol, korona virüsün sıklıkla ağız, burun ve göz yüzeyini kaplayan zar yapısındaki mukozalara temas yoluyla bulaştığını söyleyerek, lens kullanımından el temizliğine kadar göz sağlığı için yapılması gerekenler konusunda uyarılarda bulundu.


SANKO Üniversitesi Hastanesi Göz Hastalıkları Uzmanı da olan Doç. Dr. Pelin Özyol, korona virüsün göz sağlığına etkilerine ilişkin açıklamasında, “Dünya genelini etkileyen korona virüs, hızlı bulaşma oranı ve hastalık seyri sırasında önemli komplikasyonlara yol açması nedeniyle toplum sağlığını önemli ölçüde etkilemektedir” dedi. Virüsün en sık ağız, burun ve göz yüzeyini kaplayan zar yapısındaki mukozalara temas yoluyla bulaştığını anımsatan Doç. Dr. Özyol, virüsün göz tutulumunun sadece göze bulaşla değil, ağız veya burun yoluyla alınan virüsün oluşturduğu göz enfeksiyonu şeklinde de ortaya çıktığına dikkat çekti. Korona virüs ile temas sonrasında gözlerde kızarıklık, şişlik, akıntı, çapaklanma gibi belirtiler ile konjonktivit tablosunun gelişebildiğini kaydeden Doç. Dr. Özyol, “Aslında bu zamana kadar bildirilen çalışmalarda korona virüs bulaşı olan kişilerde konjonktivit gelişim oranı düşük bulunmuştur. Ancak korunma ilk basamak önlem olduğundan ellerin temizliği sağlanmadan ağız ve burnun yanı sıra, göze olan temasın da engellenmesi büyük önem taşımaktadır” uyarısında bulundu.


Gözde konjonktivit (Göz akını örten şeffaf dokunun ve göz kapaklarının içinin iltihaplanması) gelişmesi halinde şu an uygulanabilecek bir antiviral ilaç bulunmadığını bildiren Doç. Dr. Özyol, “Ancak korona virüsün kloridli dezenfektanlar ile zararsız hale geldiği bilindiğinden göz için hazır formda bulunan yüzde 0,2 hipokloröz asit (HOCl) solüsyonları ile göz kapakları ve kirpik temizliği uygulanabilir” ifadelerini kullandı.


Kontakt lens kullanımının göze temas oranını artırdığı için salgın süresince mümkünse gözlük kullanılmasını öneren Doç. Dr. Özyol, “Eğer kontakt lens kullanımı gerekiyorsa günlük kullan-at lensler tercih edilmelidir” diye konuştu.

Yorum Yazın

E-posta hesabınız sitede yayımlanmayacaktır. Gerekli alanlar ile işaretlenmişdir.

Başka haber bulunmuyor!