Ankara
  • DOLAR
    34.75
  • EURO
    36.55
  • ALTIN
    2950.5
  • BIST
    9846.68
  • BTC
    95589.51$

Küresel gıda fiyatları martta yıllık yüzde 33,6 artarak rekor kırdı

Küresel gıda fiyatları martta yıllık yüzde 33,6 artarak rekor kırdı
Rusya-Ukrayna savaşının etkisiyle gıda fiyatları artış gösterdi. FAO'nun raporu, küresel gıda fiyatlarının savaşın etkisiyle mart ayında yıllık yüzde 33,6 artarak rekor seviyeye ulaştığını gösteriyor.

Dünyada gıda fiyatları rekor derecede artarken, gelecek senaryolar da Rusya -Ukrayna savaşının etkisiyle pek parlak değil. Birleşmiş Milletler Gıda ve Tarım Örgütü (FAO), küresel gıda fiyatları ile ilgili artışın Ukrayna-Rusya savaşının arzı kesintiye uğratması nedeniyle kaynaklandığını rapor etti. FAO, gıdada bitkisel yağlar ve tahıl ürünleri öncülüğünde martta tüm zamanların en yüksek seviyesine ulaştığını bildirdi.

Ukrayna-Rusya savaşında 44'üncü güne girilirken, Rusya’nın bombalamaya devam etmesi Ukrayna'nın ihracatını durduruyor. Bunun da gıda fiyatlarına olumsuz etkisi çok büyük. Gıda ürünlerinin uluslararası fiyatlarındaki aylık değişiklikleri izleyen FAO Gıda Fiyat Endeksi, martta şubat ayına kıyasla yüzde 12,6 artış göstererek ortalama 159,3 puan oldu. Artış oranı geçen yılın mart ayına göre ise yüzde 33,6 olarak gerçekleşti.

 Küresel gıda fiyatları martta yıllık yüzde 33,6 artarak rekor kırdı #1

Endeks, söz konusu değerle tüm zamanların en yüksek seviyesine ulaştı.

Küresel gıda fiyatlarının tahıl ürünleri ve bitkisel yağlar kaynaklı olarak artış göstermesi dikkati çekti. Tahıl Fiyat Endeksi, Karadeniz bölgesindeki iki büyük buğday ihracatçısı olan Ukrayna ve Rusya’nın savaşta olmasının etkisiyle aylık yüzde 17,1, yıllık ise yüzde 37 artış gösterdi. Geçen ay küresel buğday fiyatları aylık yüzde 19,7 ve mısır, arpa fiyatları da yüzde 19,1 artarak rekor kırdı. Bitkisel Yağ Fiyat Endeksi, ayçiçek tohumu yağı fiyatlarının artması ve artan petrol fiyatları nedeniyle aylık yüzde 23,2 artış kaydetti.

 Küresel gıda fiyatları martta yıllık yüzde 33,6 artarak rekor kırdı #2

Şeker Fiyat Endeksi, büyük ihracatçılardan Brezilya realinin değer kazanması ve yüksek ham petrol fiyatları nedeniyle bir önceki aya göre yüzde 6,7 arttı. FAO Süt Ürünleri Fiyat Endeksi, Asya’dan artan talebin tereyağı ve süt tozu fiyatlarını etkilemesiyle yüzde 2,6 yükseldi. Et Fiyat Endeksi'nde ise yüzde 4,8 yükseliş gerçekleşti. FAO, Rusya ve Ukrayna'nın son üç yılda küresel buğday ve mısır ihracatının sırasıyla yüzde 30'unu ve yüzde 20'sini gerçekleştirdiğini vurguladı. Küresel gıda beklentileri de aşağı yönlü revize ediliyor.

Kaynak: https://www.ensonhaber.com/

Yorum Yazın

E-posta hesabınız sitede yayımlanmayacaktır. Gerekli alanlar ile işaretlenmişdir.

Başka haber bulunmuyor!