Mekruh Nedir? Mekruh Olan Şeyler Nelerdir, Günah Mıdır?
Gazete Haberleri - İslam'da yasaklar belli sınıflara ayrılmıştır. Allah-u Teala'nın emirleri farz, vacip ve mekruh gibi sınıflara ayrılır. Farz Allah-u Teala'nın kesinlikle yapılması emrettiği emirlere verilen isimdir. Haramlar ise Allah-u Teala'nın yasaklarıdır.
Mekruh Nedir?
Mekruh ise kesin haram olmamakla birlikte yapılması uygun görülmemiş olan amellerdir. Bu amellerin işlenmesi durumunda günah yazılmaz ancak mekruh amellerin alışkanlık haline getirilmesi günah olan amellere götürür. Bu nedenle yapılmaması uygun görülmüştür. Mekruh ameller İslam'da terk edilmesi uygun görülen amellerdir. Sözlükte ise çirkinlik, kötülük, zorluk ve sıkıntı anlamına gelir.
Mekruh Olan Şeyler Nelerdir, Günah mıdır?
Hanefi mezhebine göre mekruh ikiye ayrılır:
1- Tahrimen Mekruh, azaba neden olma ihtimali olan ve harama yakın olan amellerdir. Vacibin terk edilmesi mekruhtur.
2- Tenzihen Mekruh ise helal amele yakın olan ameldir. Sünnetin ve adabın terki tenzihen mekruhtur. Bu mekruhu işleyen kişiye sevap olmadığı gibi azap ta yoktur. Tenkit edilir. Altın kaptan yemek, emaneti kullanmak, Anne ve Baba'yı adıyla çağırmak, balık dışındaki deniz ürünlerini yemek, canlı resmi olan elbise ile namaz kılmak gibi ameller mekruh amellerden bazılarıdır.
Şafi'ye göre ise mekruhun tanımı şu şekildedir: 'Mekruhun çeşidi yoktur tektir. Kesin haram olmayan ve günaha yakın olan ameldir. Terk eden övülür, yapana her hangi bir cevaz verilmez.
Mekruh sonuç olarak günah bir amel değildir, günaha yakın bir ameldir. Mekruhu terk etmemek harama yakınlaştırır. Haramdan sakınmak için mekruhlara dikkat etmek gerekir. Mekruh olan amellerden uzak duranlar haramdan daha fazla uzaklaşır.
Kaynak: CNNTURK.COM
Yorum Yazın
E-posta hesabınız sitede yayımlanmayacaktır. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişdir.