Nazlıaka: Zamlar tarım ve hayvancılığı bitirme noktasına getirmiş
CHP Kadın Kolları Genel Başkanı Aylin Nazlıaka, Aile Destekleri Sigortası’nı Ankara’nın Bala ve Haymana ilçelerinde anlattı.
CHP Kadın Kolları Genel Başkanı Aylin Nazlıaka, Aile Destekleri Sigortası’nı Ankara’nın Bala ve Haymana ilçelerinde anlattı. Nazlıaka konuşmasında şu ifadelere yer verdi:
Geçimini tarım ve hayvancılık ile sağlamaya çalışan yurttaşlar, “Gübreye, mazota ve elektriğe gelen zamlar nedeniyle tarım bitme noktasına geldi. Yem alamadığımız için hayvanlarımızı yok pahasına satmak zorunda kaldık!” diye dert yandı. Çocuklar, bakkala girip bisküvilere bakıp çıkıyorlar. Aileler temel gıda maddelerini alamazken, çocukların bisküvi yemesi lüks oldu.
7 günde Ankara’nın 13 ilçesinde ADS’yi anlatma hedefi ile yolan CHP Kadın Kolları 6 ilçede mahalle mahalle dolaşarak çalışmalarını tamamladı. CHP Kadın Kolları’nın yeni rotasında Kahramankazan var.
Nazlıaka, CHP PM Üyesi Aylin Yaman, CHP Kadın Kolları Genel Sekreteri Mehtap Yücel, CHP Kadın Kolları MYK Üyesi Armağan Akyüz, Belediye Meclis Üyeleri Ercan Şimşek, Lale Bektaş, Hüseyin Çakmak, Selami Ovacık, CHP Ankara İl Yönetimi ve Ankara İl Kadın Kolları’ndan oluşan heyet ilk olarak Haymana ilçesinde temaslarda bulundu.
MAZOTA SON BİR YILDA YÜZDE 133 ZAM GELDİ
Haymana İlçe Başkanı Kasım Koç, İlçe Kadın Kolu Başkanı Gülümser Sıvacı ve partililer ile yapılan toplantıda ADS’nin detayları konuşuldu. Partililer, uygulanan politikalar ve zamlar nedeniyle tarım ve hayvancılığın bitme noktasına geldiğini anlatarak feryat etti. Nazlıaka, “Son bir yılda; benzine yüzde 110, mazota yüzde 133 zam geldi. Çiftçi, bir çuval üre gübresi almak için geçen yıl ödediğinin 7 katını ödüyor. Bu zamma can mı dayanır? Çiftçinin eti ne budu ne? Peş peşe gelen zamlar nedeniyle çiftçi toprağını ekip biçemez hale getirildi” dedi. AKP Hükümeti’ne seslenen Nazlıaka, çiftçimizin kullandığı mazotla ilgili, “Yarısı bizden, yarısı sizden taahhüdünüze uyun!” çağrısı yaptı. Çiftçilerin ekecek tohum ile ilgili sıkıntı yaşadığını anlatması üzerine Nazlıaka, çiftçiye ucuz tohum, besiciye de ucuz damızlık sağlanması gerektiğinin altını çizdi. Nazlıaka, CHP lideri Sayın Kemal Kılıçdaroğlu’nun Çiftçinin ister bankalardan ister tarım kredi kooperatifinden aldıkları kredilerin faizlerini ilk bir haftada sileceğiz açıklamasını hatırlatarak, bu zor günlerin yakında biteceğini belirtti. Elektrik zamları ile ilgili şikâyetleri dinleyen Nazlıaka, tarımsal sulamada elektrikte verginin kaldırılması gerektiğini söyledi.
Toplantının ardından heyet ikiye ayrıldı. Bir grup esnaf ziyaretleri yaparak ADS broşürleri dağıtırken diğer grup da fabrikadaki emekçi kadınlarla bir araya geldi, ardından ev ziyaretleri yapıldı. Esnaf kepenk kapatma noktasına geldiğini anlatırken, ziyaret edilen evlerdeki kadınlar ise hayat pahalılığı nedeniyle temel gıda malzemelerine erişmekte dahi güçlük yaşadıklarını anlattı.
ÇOCUKLARIN BİSKÜVİ YEMESİ LÜKS OLDU
Heyet daha sonra Ankara’nın Bala ilçesine geçti. Bala İlçe Başkanı Anıl Emre Erdem, İlçe Kadın Kolu Başkanı Nursel Demir ve ilçe örgütü ile yapılan toplantıda da gündem ekonomi oldu. Nazlıaka, ADS uygulaması ile geliri asgari ücret ve altındaki ailelere sağlanacak destekler hakkında kapsamlı bir bilgilendirme yaptı.
Toplantıdan sonra Bala’nın Afşar Mahallesi’ne geçilerek, Afşar Balam Kadın Kooperatifi’ndeki emekçi kadınlarla buluşuldu. Üç yıl önce bin bir emekle kurulan kooperatifteki emekçi kadınlar, pandeminin ve gelen zamların hayatları üzerindeki olumsuz etkisini anlattı. Nazlıaka, kooperatiflerinin önemine dikkati çekerek, CHP’li belediyeler aracılığıyla kooperatiflerin ayakta tutulmaya çalışıldığını söyledi.
Afşar Mahallesi’nin ana caddesinde bulunan ve dışarıdan bakıldığında kapalı olduğu sanılan dükkânlara girildiğinde, esnaf zamlar nedeniyle ışıkları kapattıklarını söyledi. Market sahipleri ise alım gücünün düştüğünü şu sözlerle anlattı: “Çocuklar dükkâna geliyor, bisküvilere bakıp çıkıyor. Ücretsiz vermeye çalışıyoruz ama gelen zamlar nedeniyle rafa yenisini koymakta zorlanıyoruz. Kaç çocuğa ücretsiz verebiliriz ki? Anne babalar temel gıda maddelerini alamazken, çocukların bisküvi yemesi lüks oldu. Eskiden hayvancılık yapılırdı, kimse yumurta almazdı. İnsanlar tavuğuna yem alamadığı için ya sattı ya da mecburen kesip yedi. Hayvanlarımızı yok pahasına satmak zorunda kaldık. Yem alamıyoruz, ahırlara gelen elektrik faturalarını ödeyemiyoruz…”
Hibya Haber Ajansı
Yorum Yazın
E-posta hesabınız sitede yayımlanmayacaktır. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişdir.