Ankara
11 January, 2025, Saturday
  • DOLAR
    34.75
  • EURO
    36.55
  • ALTIN
    2950.5
  • BIST
    9846.68
  • BTC
    95589.51$

Ödemiş’te son yıllarda mısır üretimi artıyor

Ödemiş’te son yıllarda mısır üretimi artıyor
İZMİR’İN ÖDEMİŞ İLÇESİNDE, BÖLGEDEKİ HAYVANCILIK SEKTÖRÜNÜN HER GEÇEN YIL BÜYÜMESİ ÜZERİNE ÜRETİCİLER, HAYVANCILIK İÇİN EN ÖNEMLİ YEM BİTKİSİ OLAN MISIR ÜRETİMİNE YÖNELİRKEN, ÜRETİMDE SON YILLARDA DİKKAT ÇEKEN BİR ARTIŞ YAŞANIYOR.

İzmir’in Ödemiş ilçesinde, bölgedeki hayvancılık sektörünün her geçen yıl büyümesi üzerine üreticiler, hayvancılık için en önemli yem bitkisi olan mısır üretimine yönelirken, üretimde son yıllarda dikkat çeken bir artış yaşanıyor.


Ödemiş ilçesinde, hayvancılık sektörünün büyümesiyle beraber sektör için en önemli yem bitkisi olan mısır üretimine yönelme gözlendi. Kaymakçı Tarımsal Kalkınma Kooperatifi yönetim kurulu üyesi Ahmet Yılmaz, mısır üretimindeki artışın hayvancılığın gelişimine bağlı olduğunu dile getirdi. Yılmaz, "Eskiden bu bölgede karpuz, patates, bamya, domates, biber ve patlıcan gibi geleneksel tarım ürünleri yetiştirilirken, fiyat dengesizliği nedeniyle üretici geleneksel üretimden uzaklaşmaya başladı" dedi.


Yılmaz, "Tarımdan uzaklaşan üretici hayvancılığı yöneliyor. Hayvancılığın olmazsa olmazı yem bitkisidir. Silajlık mısır üretimi olmazsa hayvancılık yapılamaz. Üretici, karpuz ve patates gibi fiyat istikrarsızlığı yaşanan ürünleri terk ederek mısır üretimine yöneldi" dedi.


Bölgede son yıllarda erik ve nar üretiminde de artış gözlendiğini kaydeden Yılmaz, "Erik fiyatlarındaki istikrarsızlık da üreticiyi mısıra yöneltti. Mısır, yılda iki kez üretilebiliyor. Şimdi ovadaki tarlalarda yüzde 70 oranında mısır bulunduğunu söyleyebiliriz” diye konuştu.


Yılmaz, şunları söyledi:


"Mısır, hayvancılık için olmazsa olmaz. Nisan ayında ekilen silajlık mısırlar ortalama 100 günlük yetiştirme sürecinin ardından 10 gün hasat edilir. Birinci ürün hasadının hemen ardından yeni bir ekim dönemi gelir. Patates, karpuz ekip de tüccar bekleyen üretici, alıcı garantisi bulunan mısır tarlada satılır."


10 dekarlık bir alanda ortalama 60-70 ton mısır alındığını belirten Yılmaz, bölgedeki su sıkıntısının da mısır üretimini tehlikeye soktuğunu söyledi. Ahmet Yılmaz, şöyle devam etti:


"Beydağ Barajı bölge çiftçisinin büyük umudu idi; fakat baraj suyu bu yıl ancak 15 gün verilecek. Bölgemizdeki yağışlar yeterli olmadığı gibi vahşi (salma) sulama yapılması da suyun erken bitmesine neden oluyor. Susuzluğa çözüm bulunamazsa, mısır üretiminde de ciddi sıkıntı yaşarız."


Öte yandan, Ödemiş Ticaret Odası verilerine göre bölgede 200 bine yakın büyükbaş hayvan bulunuyor.

Ödemiş’te son yıllarda mısır üretimi artıyor

Ödemiş’te son yıllarda mısır üretimi artıyor

Ödemiş’te son yıllarda mısır üretimi artıyor

Yorum Yazın

E-posta hesabınız sitede yayımlanmayacaktır. Gerekli alanlar ile işaretlenmişdir.

Başka haber bulunmuyor!