Reklamcılığı bıraktı, ürettiği mantarla kendi reklamını yaptı
10 yılı aşkın bir süre İstanbul’da reklam ajanslarında çalışan evli ve bir çocuk annesi Tenzile Güney Beyaz, evliliğinin ardından geldiği Aydın’ın Karacasu ilçesinde istiridye mantarı üreticiliğine başladı. Çok farklı alanlar olsa da ortak noktanın üretim olduğunu ifade eden Beyaz, “Herkesi üretmeye davet ediyorum. Mantar üreticiliğinde tecrübelerimi paylaşmaya hazırım” dedi.
ÖZGÜR DEDEOLUK (AYDIN SES)
İstanbul Kültür Üniversitesinde Bilgisayar Destekli Grafik Tasarım Programından mezun olduktan sonra İstanbul’da ünlü firmalarda reklamcılık yapan Tenzile Güney Beyaz, 3 yıl önce evliliğinin ardından eşinin memuriyeti sebebiyle Aydın'ın Karacasuilçesinde yaşamaya başladı. Burada bir süre home office freelance tasarımlara devam eden Beyaz, bir kamu kurumunda Ziraat Mühendisi olarak çalışan eşi Fatih Beyaz’ın da desteği ile mantarcılıkla tanıştı. Aydın’da mantar üretiminin yeterli olmadığını gören Beyaz, 100 metrekarelik bir alanda bir tesis oluşturdu. 50 gün önce koydukları ilk kompostların ardından ilk ürünleri almanın mutluluğunu yaşayan Tenzile Güney Beyaz, “Oldukça verimli bir hasat oldu. Şu an Karacasu ve çevre ilçelerde pazarcılara satış yapıyoruz. Karacasu’da yeterince bilinmiyor ama tamamen doğal, B12 yönünden zengin, protein bakımından eti aratmayan bir ürün. Alması sizden tarifi bizden diyorum. Tereyağı ile kızartarak, soğanla kavurarak tüketilebiliyor. Her türlü yemekte kullanılabiliyor. İleride turşu ve konservesini de yapmayı planlıyoruz” dedi.
ÜNLÜ FİRMALARA TASARIM YAPTI
Mantar üretmeye nasıl karar verdiğini anlatan Beyaz, “İstanbul Kültür Üniversitesi Bilgisayar Destekli Grafik Tasarım Programından mezun oldum. 10 yılı aşkın bir süre Grafik-Tasarım sektöründe ajanslarda çalıştım. Katalog, fotoğraf çekimi, billboard, broşür tasarımları yaptım. Ünlü tekstil ihracat ürünlerinin çekim ve tasarımlarını gerçekleştirdim. Hem tasarım hem ofset alanında kendimi geliştirdim. İstanbul’dan sonra İzmir’de de grafik tasarım konusunda faaliyet gösteren bir firmada görev yaptıktan sonra eşimin memuriyeti sebebiyle özel sektöre veda ederek Karacasu’ya yerleştim. Burada da home Office freelance olarak tasarımlar yapıyordum. İstanbul temposuna alıştığım için bu da yeterli gelmedi. Karacasu’da yapacak bir meşguliyet aradım kendime. Eşimin mesleğinden de dolayı üretime ve tarıma dayalı bir şey yapmak istedim. Yaptığımız araştırmalar sonucu Aydın’daki mantar üretiminin Aydın’daki tüketime yetmediğini saptadık. Bu sebeple mantarcılığa başladım. İlk hasadımı yaptım. Talebe göre üretimi artırmayı planlıyorum. Kültür mantarında olduğu gibi istiridye mantarının konservesinin yapıldığını öğrendim. Bu projeye konserve mantar konusunu sunmaya karar verdim” dedi.
ORTAK PAYDA ÜRETMEK
İki farklı alan gibi gözükse de ortak paydanın üretmek olduğunu dile getiren Beyaz, “Üretmeyi seviyorum. Bir tasarım hazırlarken ona sadece bir katalog olarak bakmıyorum matbaadan çıkışına kadar üretim olarak bakıyorum. Yaptığım iş onaylanıp üretime girdiğinde herkes gibi memnun oluyoruz. Alınan para değil de bir şeyler üretmek daha çok mutlu eder insanı. Bu yüzden üretmeye devam etmek istedim. 100 metrekareye yakın bir alanda üretim yapıyoruz. Kompostu 50 gün önce attık. 42. Gün ilk mantarı aldık. Herhangi bir ekstra durum olmazsa 2,5 ton bir ürün alma şansımız var. Üretimde herhangi bir kimyasal kullanmıyoruz” dedi.
PROTEİN YÖNÜNDEN ZENGİN BİR BESİN
Karacasu’da istiridye mantarı yetişebileceğini gördüklerini ifade eden Beyaz, “İklim olarak müsait. Burada yapabilirliğimizi gördük. Bundan sonraki amacımız uygun bir araziye kuracağımız tesiste istiridye mantarından sonra kültür mantarı üretmek istiyoruz. İstiridye mantarı Karacasu’da çok bilinmeyen bir mantar türü. Halk arasında yaprak mantar olarak bilinir. Kültür mantarına göre daha doğal ve lezzetli bir ürün. B12 vitamini yönünden oldukça zengin. Lezzet olarak kırmızı ete eş değer. Her yemekte kullanılabilir. Tek başına bir lezzet ama hemen her yemekte de kullanılabilir. Tereyağı ile kızarttığın zaman ayrı bir lezzet, soğanla zeytinyağıyla kavurduğun zaman ayrı bir lezzet. Fırında tavukla ve çeşitli yiyeceklerle de kullanılabilir” dedi.
TAZE TAZE ALICILARIYLA BULUŞUYOR
Özellikle kadın girişimcilere bu konuda her türlü yardımı yapmaya ve tecrübelerini paylaşmaya hazır olduğunu kaydeden Beyaz, “Kadın üreticileri destekliyorum ve üretime çağırıyorum. Pandemide üretmenin önemi daha da anlaşıldı. Karacasu neden bir Korkuteli olmasın. Ülke olarak üretmiyoruz, sadece tüketiyoruz. Üretmeyen her yer ve herkes ölür ve yok olur. Pazarcı arkadaşlara talepleri doğrultusunda veriyoruz. Pazartesi günleri sabah buradan kopuyor, tazeliğini kaybetmeden ilçe pazarında tezgahlarda müşterileriyle buluşuyor. Uygun bir arazi bulup üretimi artırmak istiyorum. Konserve ve turşusunu da yapıp bu şekilde de sunmak istiyorum” ifadelerini kullandı. Beyaz ayrıca, İktisat mezunu Burcu Beydağ ile birlikte mantar konservesi projesini talep gelmesi durumunda Kaymakamlığın hazırladığı Karacasu İçin Birlik Olduk girişimine sunacaklarını ifade etti.
KARACASU KARADENİZ GİBİ
Aslen Ordu-Ünyeli olan Beyaz, “Karacasu gerçekten bana Karadeniz’i anımsatıyor. Hem misafirperverliği hem sıcakkanlı insanlarıyla hem de doğasıyla. Burada da 4 mevsim yeşili görmek mümkün. Ama denizsizlik beni biraz üzüyordu. Bu yüzden Ege deniz kenarında yaşama hayalini kuruyordum. Daha sonra Karacasu’da kaldıkça bu fikri sildik. Kuşadası ve Didim oldukça yakın. Hem insanını hem de doğasını sevdiğimiz için Karacasu’da kalmaya karar verdik” dedi.
Yorum Yazın
E-posta hesabınız sitede yayımlanmayacaktır. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişdir.