Çanakkale
28 Mart, 2024, Perşembe
  • DOLAR
    32.39
  • EURO
    35.13
  • ALTIN
    2243.5
  • BIST
    8955.77
  • BTC
    63331.78$

RETROAKTİF KISKANÇ MISINIZ?

RETROAKTİF KISKANÇ MISINIZ?
Özellikle romantik ilişkilerde kıskançlık konusunda biraz tecrübeniz olabilir. Ara sıra kendinizi güvensiz hissetmeniz veya partnerinizin bir ...

Özellikle romantik ilişkilerde kıskançlık konusunda biraz tecrübeniz olabilir. Ara sıra kendinizi güvensiz hissetmeniz veya partnerinizin bir başkasına ilgi duyabileceğinden endişelenmeniz oldukça normaldir.

Partnerinizin geçmişte kim ya da kimlerden hoşlandığı konusundaki güvensiz mi hissediyorsunuz? Görünüşe göre bunun bir adı var; retroaktif kıskançlık yani geçmişe dönük kıskançlık. Bu kıskançlık türü, partnerinizin geçmiş ilişkilerine karşı kıskançlığı ifade ediyor.

Uzmanlar, bir partnerin geçmişine ilgi, meraklıdan takıntılıya kadar değişebileceğini belirtiyor. Sıradan kıskançlık gibi, geçmişe dönük kıskançlık da oldukça yaygındır. Her zaman sorun yaratmaz, ancak bazen takıntılı hale gelebilir ve sağlıksız veya yıkıcı şekillerde ortaya çıkabilir.

Güzel haber! Bu duygular üzerinde çalışabilirsiniz.

Kıskançlık türleri, geçici olma eğilimindedirler ve genellikle oldukça hızlı geçerler.

Geriye dönük kıskançlık farklı bir deneyimdir. Sebeplerini ve ilişkiler için neden bu kadar yıkıcı olduğu hakkında daha fazla bilgi edinmek için okumaya devam edin.

Peki, geçmişe dönük kıskançlık tam olarak nedir? Geriye dönük kıskançlık, bir kıskançlık modelidir. Partnerinizin cinsel veya romantik geçmişiyle ilgilidir.Ama bu, partnerinizin eski sevgililerinize karşı her kıskançlığının geriye dönük kıskançlık olduğu anlamına gelmez.

Geriye dönük kıskançlık, takıntılı düşüncelerle ilişkilidir. Bu düşünceler daha sonra ilişkinizi etkileyen sağlıksız, olumsuz eylemlere yol açar. Bu tür kıskançlık farklıdır; özdeğer eksikliğine odaklanır. Genellikle, eşinizin önceki ilişkileri veya cinsel partnerleriyle bir karşılaştırma içerir.

Geriye dönük kıskançlık bazen geriye dönük kıskançlık OKB'si olarak adlandırılır. Bunun nedeni, geçmişe dönük kıskançlıktan muzdarip insanların OKB hastalarıyla ortak noktalarının olmasıdır. Aynı düşünce ve davranış kalıplarının çoğunu sergilerler.

Obsesif-Kompulsif Bozukluk, geçmişe dönük kıskançlık gibi, obsesif ve girici düşüncelerle karakterizedir. Yinelenen ve takıntılı davranışlar ve hayal edilen olayların zihinsel filmlerini tekrar oynatmak da yaygındır. Bu zihinsel sağlık bozukluklarının her ikisi de tekrarlayan ve kalıcı davranışlara yol açar. Sonuçta bu davranış ilişkilere zarar verir ve günlük yaşamda aksamalara neden olur.

Geriye dönük kıskançlığın ortak belirtileri

Daha önce de söylediğimiz gibi, zaman zaman kıskanç hissetmek normaldir. Eşinizin geçmiş ilişkilerini kıskanmakla mücadele edebilirsiniz. Ancak, bu otomatik olarak geçmişe dönük kıskançlık sorunlarınız olduğu anlamına gelmez.

Geriye dönük kıskançlık, çok daha ciddi semptomlarla karakterizedir. Bunlar da, ilişkinize zarar veren olumsuz davranışların kısır döngüsüne yol açar.

Duygusal kalıplar

Geriye dönük kıskançlıkta, istenmeyen düşüncelerin çeşitli duygusal kalıpları vardır. Birincil duygulardan biri korkudur. Bu insanlar genellikle partnerlerini geçmişteki romantik veya cinsel partnerlerine kaptırma korkusu yaşarlar. Tipik olarak, eşinizi önceki bir partnere kaybetme korkusu, sizi gerçekten sevdiklerine dair şüphe ile el ele gider.

Diğer bir yaygın davranış, partnerinizi geçmişini sorgulamaktır. Bu tartışmalara yol açabilir. Niye mi? Çünkü partneriniz bu muameleyi hak edecek bir şey yaptığını düşünmüyor. Bu durumdan muzdarip birçok insan da kıskançlıkla mücadele eder.

Davranış kalıpları

Düşünce kalıpları geriye dönük kıskançlığın tek belirtisi değildir. Davranış kalıpları, bundan muzdarip olduğunuzun bir başka önemli işaretidir. Geriye dönük kıskançlıktan muzdarip insanlar genellikle internette gezinmekle meşgul olurlar. Ne hissettikleri hakkında bilgi ararlar. Ve uğraştıkları duygu ve düşünceler hakkında doğrulama ve tavsiye ararlar.

Tipik olarak, eşlerinin sosyal medya profillerini gözetlemekle de mücadele ederler. Eşlerinin geçmişi hakkında bilgi edinmek için e-postalara veya sosyal profillere bile girebilirler.

Diğer bir yaygın davranış, partnerinizi geçmişleri hakkında sorgulamaktır. Bu tartışmalara yol açabilir çünkü partneriniz bu şekilde görüşmeyi hak edecek bir şey yapmadığını düşünüyor. Benzer şekilde, bu tür bir kıskançlıkla mücadele ediyorsanız, eşinize romantik geçmişi hakkında alaycı, küçümseyici veya sivri yorumlar yapabilirsiniz.

Geçmişe dönük kıskançlıktan muzdarip birçok kişi de düşünceleri üzerinde durur. Sonuç olarak, kara kara düşünmek sorunu devam ettirebilir ve zaten tuzağa düştükleri döngüyü daha da kötüleştirebilir.

Döngüyü kırmak için stratejiler

Geriye dönük kıskançlığın üstesinden gelmek kesinlikle zordur, ancak kesinlikle imkansız değildir. Bu tür kıskançlığı aşmanın ilk adımı, bir sorununuz olduğunu kabul etmektir. Düşüncelerinizin ve davranışlarınızın sağlıklı olmadığını kabul ederek, ihtiyacınız olan yardımı almak için kapıyı açıyorsunuz.

Ciddi bir sorunla mücadele ettiğinizi kabul ettiğinizde, kendinizi eşinizin yerine koymayı denemenin zamanı geldi. Partnerinizi nasıl olumsuz etkilediğinizi anlamak, sağlıksız kalıpları durdurmanıza yardımcı olabilir. Partnerinizi istediğiniz gibi sevmeye ve desteklemeye başlamanıza yardımcı olabilir.

Bir sonraki adım muhtemelen en zoru ancak aynı zamanda kendiniz için kurduğunuz kalıpları kırmanın anahtarıdır. Eşinizin geçmişini gözetleme, tartışma veya araştırma yapma dürtüsüne direnmeniz gerekecek. İlk başta zor olsa da, bu dürtülere direnmek, oluşturduğunuz olumsuz davranış kalıplarını durduran şeydir.

Partnerinizle konuşmak da bu kıskançlığın üstesinden gelmenin önemli bir parçasıdır. Partnerinizle bir şeyler konuştuğunuzda, eylemlerinizin ilişkinizi ve partnerinizi nasıl etkilediğini daha net görebilirsiniz.

Geriye dönük kıskançlık duygularının üstesinden gelmek için başka bir strateji, kendinize kendi öz değerinizi hatırlatmaktır. Tekrarlayan olumlamalar, kıskançlığı geride bırakmanıza ve ilişkiye ne getirdiğinize odaklanmanıza yardımcı olabilir.

İlişkinizde geçmişe dönük kıskançlık yaşıyorsanız, buna bir son vermenin zamanı geldi. Bu tür kıskançlık, sizi incitmekten, eşinizi incitmekten ve nihayetinde ilişkinizi mahvetmekten başka bir şey yapmıyor.

Videolar için YouTube kanalımıza abone olmayı unutmayın!


  • 0
    SEVDİM
  • 0
    ALKIŞ
  • 0
    KOMİK
  • 0
    İNANILMAZ
  • 0
    ÜZGÜN
  • 0
    KIZGIN

Yorum Yazın

E-posta hesabınız sitede yayımlanmayacaktır. Gerekli alanlar ile işaretlenmişdir.

Başka haber bulunmuyor!