Sabah kahve içenler daha düşük ölüm riskine sahip
Stockholm, 8 Ocak (Hibya) - Farklı zamanlarda içilen kahvenin sağlığa faydaları üzerine yapılan ilk büyük araştırmaya göre, sabahları kahve içenler günün ilerleyen saatlerinde kahve içenlerde görülmeyen faydalar elde ediyor.
40 bin'den fazla yetişkinin kahve tüketiminin analizi, sabah kahvesi içenlerin, içmeyenlere kıyasla 10 yıllık bir takip süresi boyunca herhangi bir nedenden ölme olasılığının yüzde 16, kardiyovasküler hastalıktan ölme olasılığının ise yüzde 31 daha az olduğunu ortaya koydu.
Ancak araştırmacılar, gün boyunca kahve içen kişilerde kalp sağlığına olan faydaların ortadan kalktığını, tıbbi kayıtların tüm gün kahve içenlerin ölüm oranlarında kahveden kaçınanlara kıyasla önemli bir azalma göstermediğini tespit etti.
New Orleans'taki Tulane Üniversitesi'nde beslenme ve epidemiyoloji uzmanı olan Prof Lu Qi, “Önemli olan sadece kahve içip içmediğiniz ya da ne kadar içtiğiniz değil, günün hangi saatinde kahve içtiğinizdir. Diyet rehberlerimizde genellikle zamanlama konusunda tavsiyelerde bulunmuyoruz, ancak belki de gelecekte bunu düşünmeliyiz.” dedi.
Çalışma, 1999-2018 yılları arasında ABD Ulusal Sağlık ve Beslenme İnceleme Anketine katılan 40 bin 725 yetişkinin beslenme alışkanlıklarından - tükettikleri kahve miktarı ve ne zaman içtikleri de dahil olmak üzere - yararlanmıştır. Yaklaşık yüzde 36'sı sabah kahvesi içerken, yüzde 16'sı günün ilerleyen saatlerinde kahve içmiştir.
Çalışmaya göre, sabah kahvesi içenler ister günde iki ila üç fincan içen ılımlı içiciler olsun, ister daha fazla tüketen ağır içiciler olsun, daha düşük ölüm riskine sahipti. Sabahları sadece bir fincan içenlerin sağlığa faydası daha az olmuştur. Riskler, araştırmaya katıldıktan sonra dokuz ila 10 yıl boyunca katılımcıların tıbbi kayıtları analiz edilerek değerlendirildi.
European Heart Journal'da yayınlanan sonuçlar, bir haftalık ayrıntılı yiyecek ve içecek günlükleri dolduran bin 463 kişilik daha küçük bir grupta doğrulandı.
Çalışma, sabah içilen kahvenin akşam içilen kahveye kıyasla kalp için daha iyi olduğunu ortaya koyuyor ancak bunun nedenini açıklamıyor. Olası bir açıklama, günün ilerleyen saatlerinde kahve içmenin sirkadiyen ritimleri ve melatonin gibi hormonların seviyelerini bozabileceğidir. Bu da uyku, enflamasyon ve kan basıncını etkileyerek kalp sağlığına zarar verebilir.
Londra'daki Royal Brompton ve Harefield hastanelerinde danışman kardiyolog olarak görev yapan Prof Thomas Lüscher, makalesine eşlik eden bir başyazıda, gün boyu kahve içenlerin çoğunun az uyuduğunu belirtiyor ve kahvenin beyinde uykuyu tetiklemek için önemli bir hormon olan melatonini baskıladığını ekliyor.
Etkiler büyük ölçüde kafeinden kaynaklanıyor, ancak kahve fizyolojimizi etkileyen yüzlerce başka biyoaktif bileşik içeriyor. Araştırmacılar, kandaki iltihaplanmaya yol açan bazı maddelerin genellikle sabahları zirve yaptığını ve sabah kahvesindeki iltihap önleyici bileşiklerle dengelenebileceğini söylüyor. “Bu açıklama hem kafeinli hem de kafeinsiz kahve için geçerlidir” diye yazıyorlar.
Hibya Haber AjansıBUNLARA DA BAKABİLİRSİNİZ
- Dervişoğlu: Binecek bir Bandırma Vapuru, inecek bir Samsun Limanı mutlaka buluruz!
- TFF, genç oyuncu gelişimine yönelik kulüp ziyaretleri gerçekleştirdi
- SSB Başkanı Görgün: Mavi Vatan’ın yılmaz bekçileri denizle buluştu!
- Şanlıurfa’da aranan 22 şahıs yakalandı
- Bakan Bayraktar, Sivas Valisi Şimşek ile görüştü
Yorum Yazın
E-posta hesabınız sitede yayımlanmayacaktır. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişdir.