Ankara
11 January, 2025, Saturday
  • DOLAR
    34.75
  • EURO
    36.55
  • ALTIN
    2950.5
  • BIST
    9846.68
  • BTC
    95589.51$

Yenilenebilir enerji kaynakları Türkiye’nin yeni umudu

Yenilenebilir enerji kaynakları Türkiye’nin yeni umudu
İB Enerji Yönetim Kurulu Başkanı İsmail Bağrıaçık, fosil yakıtların yerini, yenilenebilir enerji kaynaklarının aldığını belirterek: “2050 yılından dünya enerji arzının yüzde 80’ine yakınını güneş, rüzgar, hidroleketrik, jeotermal ve biokütle santralleri karşılayacak” dedi

Kahramanmaraş’ta faaliyet gösteren ve bölgenin en güçlü enerji şirketleri arasında bulanan İB enerji, yeni çalışmalar için gün sayıyor. Şirketin büyüme trendi, stratejik planlama, enerjinin değişim metotları gibi verileri toplayarak çalışma yaptığı bu veriler ışığında yeni bir planlamasının olduğu bildirildi.

DÜNYADA YENİLENEBİLİR ENERJİ

Şirketin Yönetim Kurulu Başkanı İsmail Bağrıaçık, dünyanın petrolden, yenilenebilir enerjiye geçtiğini belirterek: “Yenilenebilir enerji şuanda dünya elektriğinin yüzde 28’ini üretiyor. Bu oranın 2045 yılına kadar yüzde 48 olması bekleniyor. Uluslar arası yenilenebilir Enerji Ajansına göre 2050 yılında ise bu oran yüzde 86’ıyı bulacak. Şu anda yenilenebilir enerjiyi kullanmada Almanya birinci sırada. Almanya bu enerjinin yüzde 12.74’ünü,  İngiltere yüzde 11.95’ini, İsveç yüzde 10. 96’sını, Türkiye ise yüzde 5. 25’ini kullanıyor.  Türkiye, yenilenebilir enerji kullanan ülkeler sıralamasında sekizinci olurken çok ciddi yatırımlarda yapıyor" dedi.

ALMANYA GİBİ OLACAĞIZ

İsmail Bağrıaçık, Almanya’nın bu enerjiyi kullanmada birinci olduğunu belirterek şöyle konuştu: “Federal Ağ Ajansı (BNetzA) ve Agora Energiewende’nin verilerine göre, geçen yıl Almanya’nın elektrik üretiminde rüzgâr, fotovoltaik güneş ve diğer yenilenebilir kaynaklar fosil yakıtları geride bıraktı. Ülkede 2020 yılında yenilenebilir enerji üretimi arttı ve ilk kez kömür, doğal gaz ve petrol üretiminin üzerine çıktı. Koronavirüs salgınının getirdiği ekonomik durgunluk nedeniyle kömür, petrol ve doğal gaz tüketiminde yaşanan bu azalma sayesinde geçen yıl sera gazı emisyonlarında yüzde 10’luk bir düşüş yaşandı."

ÇALIŞMALARIMIZ HEP SÜRÜYOR

Sektörün gelişme çok açık ve innovatif olduğunu belirten Bağrıaçık,  “Sektör, ülkelerin enerjiye olan ihtiyaçlarını ve enerji savaşlarını bitirecek kadar büyük. Çünkü güneş veya diğer kaynaklar ile enerji arzları karşılanıyor. Yaşanan bu gelişmeler ışığında şirketimiz de Türkiye’nin ene önemli bölgesi olan Akdeniz bölgesinin tamamına tüm parametrelere hesaplayarak hizmet edebilecek potansiyelde” dedi.

SEKTÖRÜ YAKINDAN TAKİP EDİYORUZ

Kahramanmaraş’ın güneş ışığı alma oranının Konya ve Van’dan sonra üçüncü olduğunu belirten Bağıraçık konuşmasını şöyle bitirdi: “Hem şehrimiz hem de bölgemiz adına sektörün tüm yeniliklerini yakından ve anında takip ediyoruz. Enerji alanındaki tüm makaleler, veriler, bilgiler ve haberler anında taranarak anlık ve bunların uzun zamana yayılması ile de uzun zaman stratejileri yapıyoruz. Bölgemizde güneş enerjisi santralleri yaptırma oranı çoğalıyor. Yıllık 3 bin saate yakın enerji aldığımız göz önünde bulundurulursa yakında yeni üretim üssü olacağız. Türkiye'nin ilk, Avrupa ve Orta Doğu'nun tek entegre güneş paneli üretim fabrikası, 400 milyon dolar yatırımla devreye alınması ile birlikte maliyetlerde ucuzlayacak."

 

 

 

 

 

Yorum Yazın

E-posta hesabınız sitede yayımlanmayacaktır. Gerekli alanlar ile işaretlenmişdir.

Başka haber bulunmuyor!