Ankara
09 January, 2025, Thursday
  • DOLAR
    34.75
  • EURO
    36.55
  • ALTIN
    2950.5
  • BIST
    9846.68
  • BTC
    95589.51$

Yumurtlama (ovülasyon) testi nasıl yapılır?

Yumurtlama (ovülasyon) testi nasıl yapılır?
Hamile kalma şansınızı artırmak için doğru günlerde cinsel ilişkiye girmeniz gerekir. Doğru günler, yumurtlamanın olduğu günlerdir. Peki ama ...

Hamile kalma şansınızı artırmak için doğru günlerde cinsel ilişkiye girmeniz gerekir. Doğru günler, yumurtlamanın olduğu günlerdir.

Peki ama yumurtlama gününüzü nasıl bileceksiniz? Bunun en kolay yolu, yumurtlama testi yapmak. Yumurtlama testi ne zaman, nasıl yapılır? Yumurtlama testi sonucu nasıl anlaşılır? Yumurtlama testiyle ilgili her kadının bilmesi gerekenleri Omega-Pharma'dan aldığımız bilgilerle derledik.

Yumurtlama (ovülasyon) testi nasıl çalışır?

Yumurtlama testi, Luteinizan Hormon (LH) seviyesinin yükselmesini tespit eder. LH-piki olarak da adlandırılan bu ani, dramatik ve hızlı LH yükselmesinin ardından 24-36 saate kadar ovülasyon gerçekleşir. LH-pikini (ovülasyondan önceki gün ve ovülasyon günü) takip eden ilk 24-36 saat içinde cinsel ilişkiye girildiğinde hamile kalma olasılığı en yüksek seviyededir.

Yumurtlama (ovülasyon) testi ne zaman yapılır?

Öncelikle adet döngünüzün süresini belirlemeniz önemli. Bu süre, adet kanamanızın ilk gününden bir sonraki adet kanamanızın başlamasına kadar geçen gün sayısıdır. Eğer adet döngünüzün süresi düzensizse son 3 ay içindeki en kısa adet döngünüzü seçin. Mesela, adetiniz 25 günde bir oluyorsa, son adet kanamanızın başlamasından itibaren sayın ve 9. günde yumurtlama testi yapmaya başlayın. Ya da adet döngünüz 28 günde bir ise yumurtlama testine başlama günü, 12. gün olacaktır. Test sonucunda pozitifi, yani yumurtlama işaretini görene kadar her gün yeni bir test uygulamanız gerekir.
 

Yumurtlama (ovülasyon) testi nasıl yapılır?

Bu test, ev tipi gebelik testlerine benzer. Bir kaptaki idrarınızdan test çubuğuna idrar pipeti ile beş damla kadar koyun. Sonucu okumadan önce 5 dakika bekleyin. Test çizgisi kontrol çizgisiyle eşit veya ondan daha yoğun belirginlikteyse hamile kalmaya en elverişli zaman demektir. Test çizgisi görünmezse veya kontrol çizgisinden daha az belirginlikteyse henüz hamile kalmaya en elverişli zamanda değilsiniz demektir.
 

Test sonucu 5 dakikadan sonra değerlendirilebilir mi?

Test sonucu 5 dakika içinde değerlendirilmelidir. Pozitif sonuç birkaç gün boyunca aynı kalsa da negatif sonuç hatalı bir pozitif sonuca dönüşebilir. Bu da yanlış bir değerlendirmeye yol açacaktır. Sonucu 5 dakikalık test süresinde okumak ve sonra karışıklığı önlemek için testi atmak en iyisidir.
 

Yumurtlama (ovülasyon) testi koruyucu amaçlı kullanılabilir mi?

Bu test hamileliği önlemek ya da önlemeye yardımcı olmak üzere tasarlanmadığından bu amaçla kullanılamaz. Spermin ömrü 72 saattir, dolayısıyla Lh-pikinizi tespit etmeden önce cinsel ilişkiye girdiğinizde de hamile kalma ihtimaliniz olur.
  

Pozitif sonuç elde ettikten sonra cinsel ilişkiye girmek için en doğru zaman nedir?

Test sonucu size ovülasyonun gerçekleştiğini gösterir göstermez ilişkiye girmeniz gerekir. LH-pikini (ovülasyondan önceki gün ve ovülasyon günü) takip eden ilk 24-36 saat içinde cinsel ilişkiye girildiğinde hamile kalma olasılığı en yüksek seviyededir.
 

Herhangi bir ilaç test sonucunu etkiler mi?

Bazı hormon ilaçları test sonucunu etkileyebilir. Eğer böyle bir ilaç kullanıyorsanız test sonucunu onaylamak için doktorunuza danışmalısınız. Diğer fertilite ilaçları, antibiyotikler, ağrı kesiciler veya gebeliği önleyici haplar sonucu etkilemez. Eğer kısırlık problemleri ile ilgili tıbbi bir teşhis konulduysa yumurtlama testini kullanmadan önce doktorunuza danışın. hCG iğneleri olduktan sonra, yakın zamanda hamile kaldıysanız veya menopoza girdiyseniz testi kullanmayın.


Yumurtlama (ovülasyon) testini bir aydan fazla süredir kullanıyorum ama hala hamile değilim. Ne yapmalıyım?

Hamile kalmaya en elverişli gününüzde cinsel ilişkiye girseniz bile hamile kalmak birkaç ay alabilir. Birkaç aydan sonra eğer hala hamile kalmadıysanız doktorunuza danışın.

Yorum Yazın

E-posta hesabınız sitede yayımlanmayacaktır. Gerekli alanlar ile işaretlenmişdir.

Başka haber bulunmuyor!