Doğal Afetler ve Eğitim
28 January 2023, Saturday 23:59Ara tatil döneminde siz değerli öğrenci ve öğretmenlere iyi dinlenmeler diliyorum. Bol vaktinizi sevdiklerinizle birlikte geçireceğiniz bir tatil dilerim. Yazımın başında belirttiğim gibi doğal afetler durumunda ne kadar eğitimli ve tedbirliyiz ya da bu durumda alabileceğimiz önlemler neler olmalıdır…
Ülkemiz coğrafi konumu nedeniyle her zaman doğal afetler ile karşılaşma durumundadır. Kamu kurum ve kuruluşları, yerel yönetimler ile birlikte oluşabilecek afetlere karşı her zaman hazırlıklı bulunmaktadır. Afetlerin nerede ne zaman ve ne şekilde oluşabileceğini bilemeyiz ancak meteorolojik durumları önceden haber verecek teknolojik alt yapı bulunmaktadır. Günümüz teknolojisi buna imkan vermekte olup önceden olabilecek sel, fırtına, şiddetli yağmur gibi olası hava durumlarında anında ve önceden tedbir alınabilmektedir.
Burada, dikkat edilmesi gereken diğer bir durumda kamu kurumları ve yerel yönetimlerin birlikte uyum içinde olabilmesidir. Acil müdahale gerekecek ve koordinasyonu sağlamaya yönelik çalışmaları hızlı bir şekilde çözümcül yaklaşımla etkin olabilir. Afetten doğabilecek zararları en aza indirmek ve vatandaşların taleplerine karşılık verebilecek bir uygulama her zaman daha etkili olmaktadır. Tabii ki bu afetlere karşıda vatandaşların bilinçlendirmek ancak ve ancak afet eğitim programları ile sağlanabilecektir. Afet eğitimi alan vatandaşlar edinmiş oldukları eğitim ile karşılaşacakları bu durum ile de tatbikini bire bir yapmış olacaklardır…. Afet eğitimi sürdürülebilirlik açısından ve afetlere karşı hazırlıklı olmak açısından çok önemli bir farkındalık yaratacaktır.
Bireyin olası afetlere karşı toplumsal açıdan ne derece hazırlıklı olduğunu bu eğitimle anlayacaktır. Bu eğitimleri yerel yönetimler ve kamu kurumları ya da sivil toplum örgütleri tarafından verilebilir. Ülkemizde bu konuda öncü olan STK’ların başında AKUT gelmektedir. Birçok vatandaşımız bu eğitimleri AKUT’dan almaktadır. Bunun dışında devletimizde AFAD ve diğer kamu kuruluşları ile de bizleri afetler karşısında bilinçlendirmeye ve eğitmeye devam etmektedir. Ülkemizin coğrafi konumu sebebiyle her zaman afetlere açık bir pozisyonda bulunmaktadır. Bu sebepten bizler gerek birey olarak gerek STK’lar ile birlikte her zaman tedbirli ve bilinçli olmak durumundayız. Afetlerden güçlü çıkmanın diğer bir yolu kurumların birlik ve beraberlik için çalışarak azami ölçüde durumu idrak ederek yaraları hızla sarmaya çalışmasıdır. Aksi durumunda doğabilecek zararlardan vatandaşlar olarak olumsuz etkilenmekteyiz. Bu durumda yine eğitim ve koordineli çalışmanın yani ekip ruhunun ön planda olduğunu da asla unutmamalıyız.
Son olarak, doğala afetlere karşı eğitimin önemini özümsememiz sadece birey olarak değil devletimizin kamu kurumları ve yerel yönetimleri ile birlikte eş zamanlı olarak birlik ve beraberlik içinde çalışarak hem afetlere karşı tedbirli ve duyarlı hem de daha az zararla çıkmış olacağız. Bunun başarabilecek azim ve akıl ülkemizde mevcuttur. Yeter ki, birlik ve beraberlik içinde çalışma azmi, hevesi içimizde olsun o zaman afetlerden korkmamıza gerek kalmayacaktır. Kalın sağlıcakla….
Yorum Yazın
E-posta hesabınız sitede yayımlanmayacaktır. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişdir.